Biković

Вечерас: Филм о руској цркви – наратор Милош Биковић

У оквиру обележавања Дана општине, вечерас ће у Дому културе бити одржана промоција књига, чији је издавач Центар за културу и уметност, и пројекција документарног филма о руској цркви у Горњем Адровцу. Љубитељима писане речи од 18 часова биће представљена друга издања књига „Црква Свете Тројце у Адровцу” и „Операцијски дневник 14. пешадијског пука првог позива”. О књигама говориће један од аутора, проф. историје Зоран Стевановић, и кустос алексиначког Завичајног музеја, Александар Никезић.

Zoran Stevanovic− После 10 година додатног истраживања, са новим документима ми се сада појављујемо садругим издањем. Та нова сазнања се односе, како на пуковника Рајевског, тако и на грађење цркве у Горњем Адровцу. Коначно смо разбили онај мит о томе да је 3.000 дуката дошло, потрошило се само 1.000, а 2.000 враћено. У архиви Епархије нишке смо дошли до документа где је до сваке паре наведено колико је потрошено средстава од тадашњих 50 хиљада рубаља, колико је Ана Рајевска, мајка пуковника Рајевског, оставила за подизање цркве у Горњем Адровцу − каже професор Стевановић у изјави за наш сајт.

Стевановић је, позвавши заинтересоване да вечерас присуствују промоцији, истакао значај филма који је снимљен о Адровцу, где је наратор наш познати глумац Милош Биковић, и који ће бити приказан у великој сали Дома културе након промоције књиге.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 9 =