Vodenica

Вечерас додела признања „Чувар завичаја”

На „Данима Тихомира Ђорђевића” вечерас ће бити додељено признање „Чувар завичаја”. Овогодишњи добитник је Голуб Радовановић, познат као „жива енциклопедија” Сокобање. Голубу ће награда бити уручена у склопу тематске вечери „Хлеб је сунце софре наше” која ће се одржати од 18 сати у Галерији 1 Дома културе. Посетиоци ће видети изложбу обредних хлебова и чути предавање о воденицама.

Голуб Радовановић је као неко ко брине о очувању традиције апсолутно заслужио признање које додељује алексиначки Центар за културу, каже директорка установе Маја Радоман Цветићанин.

‒ Човек који је, ја мислим, једини у Србији, у једном туристичком месту, у самом центру, допринео да се сачува један комплекс и стави под заштиту државе и сачува. Воденица о којој Голуб води рачуна годинама је посебно благо, не само Сокобање, већ и Удружења воденичара. Осим тога Голуб је годинама сакупљао на терену и обичаје и приче, правио различите изложбе и целокупним својим делом је заиста урадио оно што ова синтагма ‘Чувар завичаја’ значи. Признање јесте симболично, али је важно да постоји и да људи таквог сензибилитета, знају да то што раде није узалудно – каже Радоман Цветићанин. 

„Дани Тихомира Ђорђевића” завршавају се сутра свечаном академијом у Дому културе од 12 сати на којој ће бити уручена награда „Тихомир Ђорђевић”, академику Нади Милошевић Ђорђевић из Београда.

‒ После доделе награде следи програм, у организацији Центра за културу и уметност, који ће извести Основна музичка школа ‘Владимир Ђорђевић’, гимназијалци и глумци аматери из Алексинца и верујемо да ће тема коју су изабрали бити дочарана на прави начин и представити једну породицу која је Алексинац на много начина задужила – истиче директорка. 

Манифестација „Дани Тихомира Ђорђевића”, која се одржава други пут, наишла је на добар пријем код стручне јавности широм Србије, што потврђује подршка нишког Огранка Српске академије наука и уметности и Народне библиотеке Србије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 12 =