Веће сагласно о позоришту, коначна одлука на Скупштини

Општинска влада је на данашњем заседању утврдила предлог Програма подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја у општини Алексинац за 2023. годину којим се предвиђа неколико мера вредних 14 милиона динара.

За субвенције опреме и расада пољопривредним газдинствима биће издвојено 11 милиона. Повраћај средстава биће 60 одсто по рачуну, а максимални износ подршке по кориснику биће 300.000 динара. За управљање ризицима, односно за дотацију приликом осигурања издвојено је 400.000, такође повраћај је 60 одсто, а максимум по кориснику је 100.000 динара. За економске активности у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду, као и на увођењу и сертификацији система безбедности и квалитета хране, односно за набавку опреме за прераду и обезбеђивање сертификата, пољопривредницима је понуђено два милиона динара, а појединачно до 300.000 динара. И ту су подстицајна средства 60 одсто вредности рачуна. За промотивне активности предвиђено је пола милиона динара. Овако усвојен предлог иде на сагласност ресорног министарства.

Већници су се сагласили и за вансудска поравнања за ујед паса луталица са шест грађана и из буџета ће се издвојити овог пута 208.000 хиљада динара. У пет случајева биће исплаћено по 33.000, а у једном 43.000 динара. Оштећена лица су из Моравца, Суботинца, Трњана, Вакупа, Прћиловице и Срезовца.

Општинско веће Општине Алексинац је на данашњој седници разматрало и неколико тачака које ће се наћи и на предстојећем заседању општинског парламента. Једна од њих је и припајање, спајање, Градског позоришта „Театар 91ˮ са Центром за културу и уметност Алексинац. Већници су подржали овај процес, али коначну одлуку донеће одборници Скупштине општине Алексинац. Такође, сходно са овом одлуком биће усвојена и допуна стату ЦКУ. Приликом усвајања ових одлука, већник Емилијан Милосављевић је напоменуо да су биле нетачне гласине о укидању позоришта и да оно као нова оргазициона целина ЦКУ, са свим садашњим запосленим радницима, наставља да ради.

Иста процедура чека и дату сагласност од стране већника за расписивање јавног конкурса за избор директора Библиотеке „Вук Караџићˮ. Веће је подржало и предлог у предузећима и установама чији је оснивач локална самоуправа о висини накнаде за председнике управних и надзорних одбора у висини од 3.000 динара по седници, односно за чланове 2.500 плус путни трошкови у висини карте за јавни саобраћај.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =