Veće

Veće: Parking servis i nove predškolske grupe

Članovi Opštinskog veća Opštine Aleksinac na današnjoj sednici pretežno su razmatrali teme koje će se naći i na predstojećem zasedanju lokalnog parlamenta, koje se očekuje do kraja meseca. Većnici su podržali predloženi rebalans budžeta za ovu godinu, pošto je došlo do promena u prihodima, pa shodno tome izmene je pretrpela i rashodovna strana. Po novom predlogu planirano je da se u opštinsku kasu slije više novca za preko 28 miliona, pa bi budžet u 2019. godini trebalo da bude vredan oko milijardu i 574 miliona dinara. Više para, skoro za 2,4% od planiranog, biće od poreza na dohodak, a povećana su i sredstva od transfera iz Republike. Zbog promene zakonskih odredbi, sredstava od naknade za zaštitu životne sredine biće manja za skoro 10 miliona.

Opštinsko veće prihvatilo je i predlog o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, podržavši ideju da Opštinska uprava ima 14 radnika manje, a da „Komunalne usluge”, pre svega zbog organizovanja parking servisa, dobiju osam novih radnika i predškolska ustanova „Lane”, zbog formiranja novih grupa, još šest zaposlenih. Ubuduće će Opštinska uprava imati 125, „Komunalne usluge” 102 i „Lane” 141 radnika. U sistemu aleksinačke lokalne samouprave dozvoljen ukupan broj zaposlenih je 566 radnika.

Veće

Većnici su razmatrali i dve odluke, o upravljanju javnim parkiralištima i načinu obavljanja gradskog i prigradskog prevoza, koje bi trebalo da doprinesu poboljšanju funkcionisanja službi koje se bave ovom problematikom, a u korist građana. Odluka o javnim parkiralištima je zakonski akt koji omogućava dalje aktivnosti na uvođenju organizovanog parkiranja u gradu, ali kako je rečeno, taj put je dug i potrebno je određeno vreme kako bi ova ideja zaživela. Odluka o prevozu putnika je prvi zakonski korak da se i u našoj opštini organizuju javne nabavke i na njima, pod jasnim uslovima, izabere prevoznik koji bi kvalitetno pružao usluge.

Na današnjoj sednici opštinske vlade razmatrani su izveštaji i programi rada Javnog preduzeća za puteve i stambeno-komunalnu delatnost, kao i predškolske ustanove „Lane”. Planom se predviđa formiranje dve nove grupe, jaslene grupe u objektu u Mišićevoj, kao i celodnevne mešovite grupe u Tešici. Umesto 48 dosadašnjih, „Lane” će ubuduće imati 50 predškolskih grupa.

I na današnjem zasedanju Opštinskog veća našla su se vansudska poravnanja sa građanima koji su pretrpeli štetu od ujeda pasa lutalica. Takvih je bilo deset zahteva vrednih 350 hiljada dinara i uglavnom su pojedinačno te nadoknade bile po 33 hiljade, osim u dva slučaja gde je šteta bila po 43 hiljade dinara. Najviše oštećenih građana je iz Aleksinca, njih četiri, troje je iz Prćilovice, a po jedna oštećena osoba je iz Moravca, Kormana i Žitkovca.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + one =