Veće

Веће: Паркинг сервис и нове предшколске групе

Чланови Општинског већа Општине Алексинац на данашњој седници претежно су разматрали теме које ће се наћи и на предстојећем заседању локалног парламента, које се очекује до краја месеца. Већници су подржали предложени ребаланс буџета за ову годину, пошто је дошло до промена у приходима, па сходно томе измене је претрпела и расходовна страна. По новом предлогу планирано је да се у општинску касу слије више новца за преко 28 милиона, па би буџет у 2019. години требало да буде вредан око милијарду и 574 милиона динара. Више пара, скоро за 2,4% од планираног, биће од пореза на доходак, а повећана су и средства од трансфера из Републике. Због промене законских одредби, средстава од накнаде за заштиту животне средине биће мања за скоро 10 милиона.

Општинско веће прихватило је и предлог о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе, подржавши идеју да Општинска управа има 14 радника мање, а да „Комуналне услуге”, пре свега због организовања паркинг сервиса, добију осам нових радника и предшколска установа „Лане”, због формирања нових група, још шест запослених. Убудуће ће Општинска управа имати 125, „Комуналне услуге” 102 и „Лане” 141 радника. У систему алексиначке локалне самоуправе дозвољен укупан број запослених је 566 радника.

Veće

Већници су разматрали и две одлуке, о управљању јавним паркиралиштима и начину обављања градског и приградског превоза, које би требало да допринесу побољшању функционисања служби које се баве овом проблематиком, а у корист грађана. Одлука о јавним паркиралиштима је законски акт који омогућава даље активности на увођењу организованог паркирања у граду, али како је речено, тај пут је дуг и потребно је одређено време како би ова идеја заживела. Одлука о превозу путника је први законски корак да се и у нашој општини организују јавне набавке и на њима, под јасним условима, изабере превозник који би квалитетно пружао услуге.

На данашњој седници општинске владе разматрани су извештаји и програми рада Јавног предузећа за путеве и стамбено-комуналну делатност, као и предшколске установе „Лане”. Планом се предвиђа формирање две нове групе, јаслене групе у објекту у Мишићевој, као и целодневне мешовите групе у Тешици. Уместо 48 досадашњих, „Лане” ће убудуће имати 50 предшколских група.

И на данашњем заседању Општинског већа нашла су се вансудска поравнања са грађанима који су претрпели штету од уједа паса луталица. Таквих је било десет захтева вредних 350 хиљада динара и углавном су појединачно те надокнаде биле по 33 хиљаде, осим у два случаја где је штета била по 43 хиљаде динара. Највише оштећених грађана је из Алексинца, њих четири, троје је из Прћиловице, а по једна оштећена особа је из Моравца, Кормана и Житковца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 10 =