Веће о Етичком кодексу и пољопривреди

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници разматрало и неколико докумената чије усвајање је у надлежности општинског парламента. Већници су се сагласили са Програмом мера подршке пољопривредницима из локалног буџета, који је добио и зелено светло од стране ресорног министарства.

Алексиначким пољопривредницима, ако Програм усвоје одборници Скупштине општине Алексинац, на располагању за више мера биће 14.000.000 динара. За субвенције пољопривредним газдинствима ради набавке опреме, репроматеријала и садница намењено је 11 милиона и ту је износ подстицајних средстава 60 одсто, а максимум по кориснику је 300.000 динара. Дотације за осигурање усева и животиња су такође 60 одсто, а максимум по кориснику је 100.000 динара. За ову меру опредељено је 400.000 динара.

Ове године, први пут се уводи и нова мера Економске активности у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду, као и на увођење и сертификацију система безбедности и квалитета храна за коју је планирано два милиона буџетских средстава. И ту се субвенционише 60 одсто улагања и појединачна висина подршке је 300.000 динара. У оквиру Програма су још две мере, Подстицаји за промотивне активности у пољопривреди и руралном развоју и за те намене издвојено је пола милиона динара и Одрживо коришћење пољопривредног земљишта подржано са сто хиљада динара.

Општинско веће је подржало и доношење Етичког кодекса функционера општине Алексинац који се састоји од 12 етичких тачака које обухватају Владавину права и законитости, одговорност, отвореност, приступачност и транспарентност, грађанско учешће, поштовање изборне воље и указаног поверења, узорност, професионалност, правичност, објективност и непристрасност, савесно и домаћинско управљање, лични интегритет, равноправност и недискриминаторство и поштовање учтивости.

Надзор над применом Етичког кодекса врши Савет за праћење примене истог документа, који ће имати три члана које ће именовати Скупштина општине Алексинац након спроведеног јавног конкурса. Да би све ово заживело следећи корак је усвајање документа од стране алексиначког Општинског парламента.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =