Veče humanosti i promocija ljudi velikog srca

U prisustvu članova i aktivista Crvenog krsta, predstavnika Skupštine opštine, Opšte bolnice, zatim škola, ustanova i preduzeća u Domu kulture sinoć je održana tradicionalna svečana akademija Crvenog krsta.
Na samom početku goste i zvanice pozdravio je predsednik Crvenog krsta Aleksinac Slavoljub Pavlović. On je, pored ostalog, govorio i o aktinostima ove humanitarne organizacije tokom „Nedelje Crvenog krsta“ koja je ove godine trajala od 8. do 15. maja.

U nastavku svečanosti uručena su priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, i to onima koji su dragocenu tečnost dali pet, 10, 20, 35, 50, 75 i 100 puta. Priznanje za sto puta datu krv dobili su Dragan Jovanović iz Grejača i Milan Tripković sa Aleksinačkog Rudnika.

lera foto za pokrivanjeDosanjavši san iz rane mladosti kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju, Dragan Jovanović za Radio Aleksinac ističe da nikada nije gubio veru u ljudsku dobrotu, čak i onda kada drugi nisu umeli ili hteli da cene značaj ovakvog jednog čina. On se, ipak, nada da će država ubuduće dobrovoljne davaoce, a pogotovu donore organa, sagledati na jedan drugačiji, sistemski način i odužiti im se za ono što čine.

– Taj san sanjam još od rane mladosti, od prvih srednjoškolskih dana iz gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu. Kasnije je tu bio i taj omladinski staž kroz radne akcije, kojim se ja ponosim, preko vojske i drugih društvnih aktivnosti, do mog Grejača, gde sam jedan od organizatora tih akcija. Akcija za akcijom, davanje za davanjem, novi prijatelji i prosto postavite sebi cilj jer ste u takvom okruženju. Naprosto, kada se nađete u situaciji da nekome boca krvi znači spas, rođenje deteta, produžetak života, onda shvatite da neke vrednosti vreme nikada ne može da pogazi. Presrećan sam što sam stigao do te brojke 100 – navodi Jovanović i dodaje da mu je čast što je kroz brojne akcije imao priliku da upozna obične ljude koji su deo sebe darivali drugima na ovaj način.

Ovom prilikom, saopšteni su rezultati tradicionalnog konkursa „Krv život znači“ u oblasti literarnog i likovnog stvaralaštva, a najboljim učesnicima uručene su knjige. Održana je i projekcija filma o dobrovoljnom davalaštvu krvi koji su snimili učenici IV razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ sa Aleksinačkog Rudnika zajedno sa svojom učiteljicom Violetom Đorđević i uz pomoć nastavnika Stevana Dačića.

U kulturno-umetničkom programu učestvovao  je hor Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ sa dirigentom Elizabetom Stojanović i uz klavirsku pratnju profesora Marka Markovića.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + three =