Vaskrs

Васкрс у сенци епидемије: Све што дође, мора и да прође

Грађани општине Алексинац, односно верници православци, најрадоснији хришћански празник Васкрс дочекују у својим домовима, док су црквене порте празне. Патријарх Иринеј честитао је „празник над празницима”, онима који су у поноћ пратили телевизијски пренос литургије, поручивши им да се „можемо молити Богу на сваком месту” и да је породица заправо „домаћа црква”.

Утисак нашег новинара који је у јутарњим сатима обишао део општине је да су ове речи српског патријарха допрле до вернике и да су они своје молитве упућивали из својих породичних домова у којима је све спремно за обележавање Васкрса.

Vaskrs

У Житковцу испред Цркве Светог Архангела Гаврила затворене капије, празна порта, а у цркви службу обављају без верника протонамесник и старешина цркве Александар Лукић и протојереј Милан Живановић.

Vaskrs

Идентична је ситуација у црквама у неколико алексиначких села које смо обишли. Слично је и у Храму Свети Никола у Алексинцу. Порта празна. У цркви алексиначко свештенство обавља службу, а понеки верник је прати. Један суграђанин у црнини нам каже да му је јуче преминула мајка и да ће након службе да се посаветује око сахране. Мали број, који може да се изброји на прсте једне руке, искористио је право да прошета кућне љубимце и да сврати до цркве, а неколико њих је, уз службене послове, накратко свратило да се помоли. Било је и неколико верника, који су можда и чланови породице свештеника. И сви они, иако верују у моћ тамјана и вере, ипак су поштовали социјалну дистанцу од пар метара. Све у свему грађани-верници, иако им није било лако, испоштовали су препоруке државних и црквених власти и ове недеље Васкрс обележавају претежно кући, без уобичајеног одласка у цркве.

Vaskrs

Можда је најбоље ову преподневну недељну атмосферу већ у ноћашњој литургији описао патријарх Иринеј рекавши поред осталог „Надамо се да ће ово искушење натерати моћнике и силнике који кроје капу читавом свету да схвате да је оно што раде и желе сујета, лажно и пролазно, а да остаје само Бог и његова истина”.

И на крају можда је најпримереније да овај напис завршимо цитатом из посланице која се данас чита у свим храмовима СПЦ.

„Гле, један вирус је уздрмао и бацио на колена читав свет и довео у опасност здравље и животе милиона људи. Смири се, горди човече, поручио је својевремено Достојевски. Његова порука је, рекли бисмо, актуелнија данас него што је била тада када је изречена”.

А народ верујући и мање верујући навикнут на разна животна искушења, далеко од светске политике и огромних финансијских трансакција, као да се примирио и уз веру у Божју помоћ поручује „Све што дође, мора и да прође”, па вирус корона.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 9 =