Уз сребрњаке, следеће године и уџбеници

Центар Алексинца, односно плато испред Дома културе, данас у подне је био место окупљања алексиначке будућности. Преко 150 родитеља и чланова породица са својим бебама присуствовали су подели сребрњака које, већ шесту годину, локална самоуправа поклања новорођеним бебама.

Овог пута њих је добило 173 деце, рођене у периоду од првог априла до краја септембра ове године. Интересантно да је било и три пара близанаца. Сребрњаке, уз пригодан програм, уручивали су председник општине Далибор Радичевић, његова заменица Маријана Радивојевић и начелник Општинске управе Дејан Милошевић.

Одговарајући на наше питање колико овакве локалне мере, уз оне републичке, мењају популациону слику наше општине, председник Радичевић је казао да нема прецизне податке, али да ћемо, по досадашњим проценама, у овој години добити више нових становника у односу на претходне године када је било 330 до 350 новорођених беба.

– Још за ову годину не могу да дам прецизну процену, али по ономе што до сада је стигло чини ми се да имамо благи пораст, али то није довољан раст. Благи пораст у смислу три до пет посто више деце се родило у првом делу године него што је то био случај прошле, претпрошле године. Али то још увек није довољно добар показатељ да бисмо могли позитивно да сумирамо ову годину – каже први човек општине.

Оно што ће још обрадовати кућни буџет родитеља који имају основце је и најава председника општине да ће се локална самоуправа укључити у набавку бесплатних уџбеника.

– Оно што смо ми причали у локалној самоуправи око поделе бесплатних уџбеника, мени се свиђа један занимљив модел: Да ми кренемо да купујемо уџбенике за сву децу од првог до осмог разреда, с тим да имају обавезу да следеће године уџбенике сачувају и оставе за неке наредне генерације, а да само допуњујемо оне уџбенике који су оштећени. Чини ми се да је то најадекватнији модел тако да можемо и да уштедимо новац, на један начин, а и да родитељи не купују из свог кућног буџета, него да уџбенике добију од локалне самоуправе. У сваком случају, покренућемо иницијативу, само ћемо наћи довољно добар и одржив модел. Да не траје само једну годину него да заживи као акција коју ће локална самоуправа да спроводи и у наредним годинама – обећао је Радичевић. 

За набавку уџбеника за све основце на подручју општине Алексинац следеће године, по неким проценама, из локалног буџета треба издвојити 40 милиона динара. Око овог питања претпоставка је да ће бити општа сагласност одборника, па ће приликом усвајања Буџета за 2024. годину ова мера имати општу подршку представника народа. То се може закључити и на основу недавне дискусије опозиционих одборника у општинској скупштини, али и по иницијативама појединаца, група и појединих политичких партија које немају представнике у општинском парламенту.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 5 =