„Тигар” обележио славу

Сала Ловачког удружења „Тигар” из Житковца, у објекту који се налази у Прћиловици, била је претесна да прими све заинтересоване чланове да присуствују слави, коју ово друштво први пут обележава. Чувено ловачко другарство је и овог пута помогло, па се некако нашло места за све, и уз сечење колача и верског обреда, који је служио свештеник Александар Лукић, почело је обележавање славе посвећене Светом Јевстатију. И то није случајно. Свети Јевстатије од памтивека се празнује као заштитник лова и ловаца у Србији.

Колачар прве славе ловаца са леве стране Јужне Мораве је био Дејан Лазић, председник Ловачког удружења „Тигар”. Он је колачарство предао Новици Цветановићу из Житковца. Говорећи о акцијама које је удружење спроводило на уређењу неопходних просторија разне намене, од хладњаче, преко канцеларија за архиву до сале у којој су се окупили, Лазић је истакао значајну помоћ општине.

– Приликом пресељења, а и пре тога имамо изузетну сарадњу са локалном самоуправом и ми бисмо се овом приликом захвалили председнику општине Далибору Радичевићу на помоћи у изградњи додатне инфраструктуре која нам је фалила приликом усељења. Добијамо и значајна средства за куповину фазанских пилади које пуштамо, и насељавамо наше ловиште – напоменуо је први човек удружења „Тигар”.

Међу званицама је био и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је, обраћајући се присутнима, казао да на нашој територији постоје два удружења са различитим бројем чланова и да је њихов рад значајан за заједницу. Он је овом приликом наговестио могућност да се повећају буџетска средства којима се ловачке активности суфинансирају.

– Ми се, као локална самоуправа трудимо да подједнако расподелимо средства и помажемо и једном и другом друштву да могу нормално да раде и функционишу. Ловачко удружење ‘Тигар’ је мање по броју чланова. Чини ми се да је њему неопходно више средстава, али због правилне расподеле добијају подједнако и једни и други. Оно што примећујем код једног и код другог ловачког удружења је то да се труде и раде на унапређењу не само инфраструктуре, већ и на одржавању ловишта и броја дивљачи у самом ловишту – казао је први човек општине.

Да нису ловци само људи који лове дивље животиње, већ и особе које доприносе очувању природне равнотеже, у свом обраћању истакао је актуелни председник удружења. Лазић је казао да се одређени број фазана старих од шест до 15 недеља пушта сваке године у природно станиште.

– Пунимо наше ловиште. Годишње се уноси од 1800 до 2000 фазана с тим да за нас ловце кажу да уништавамо дивљач, што није тачно. Овим чином ми и враћамо природи оно што јој узмемо – закључио је он.

Како доликује и ово ловачко дружење је завршено у добром расположењу, а од менија који се нашао испред ловаца треба издвојити њихов гулаш, који је овог пута припремио нови колачар Цветановић.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − seven =