Usvojen opštinski budžet: Preneta sredstva „posvađala” vlast i opoziciju

Odbornici Skupštine opštine Aleksinac su na današnjoj sednici, većinom glasova, usvojili budžet za 2022. godinu u iznosu od 1.709.657.683 dinara. Od toga tekući prihodi i primanja iz budžeta su 1.470.452.000 dinara, dok su preneta sredstva iz prethodnih godina 239.205.683 dinara.

Skupština je, pored ostalog, usvojila i izmene visine taksi za korišćenje javnih površina, kao i izmenu odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Pred odbornicima se našla i Strategija bezbednosti saobraćaja opštine Aleksinac, kao i Akcioni plan za njenu realizaciju u periodu od 2022. do 2026. godine. Opštinski parlament je imenovao direktore nekoliko javnih preduzeća i ustanova, a izjasnio se i o programu poslovanja javnih komunalnih preduzeća za narednu godinu.

Najviše prihoda u budžetu opštine Aleksinac za sledeću godinu trebalo bi da bude od svih vrsta poreza i to 750.450.000 dinara, a najviše novaca doći će od poreza na zarade u visini od 575.000.000 dinara. Kada je reč o visini nenamenskih transfera iz Republike, oni su zadržani na nivou prošlogodišnjih. Od Ministarstva finansija očekuje se 498.200.000 dinara, a od Ministarstva prosvete za predškolsku ustanovu Lane 19.400.000 dinara.

Na rashodovnoj strani, osim uobičajenih izdvajanja za rad lokalne samouprave, obrazovanje i rad drugih službi koje moraju da postoje, planirano je i finansiranje infrastrukturnih objekata. Od tih sredstava rekonstruisaće se 1.5 kilometara puta Subotinac-Mozgovo, Ulica Tihomira Đorđevića, a biće saniran i most na reci Moravici u ulici Ljupče Nikolić.

Predlagač budžeta, predsednik opštine Dalibor Radičević, objasnio je visinu prenetih sredstava iz prošle godine kazavši odbornicima da je deo problema nastao zbog učesnika na tenderima koji su se žalili na odluke, a došlo je i do povećanja sredstava u budžetu zbog bolje naplate poreza na zarade od ranije predviđenog.

Opozicioni odbornik Ivan Dimić istakao je da je nedopustivo da od 12 miliona evra, koliko je opštinski godišnji budžet, dva miliona evra budu neutrošena sredstva, imajući u vidu trenutno stanje infrasrukture.

− Budžet za 2022. je sličan kao za 2021, znači nastavlja se trend neodgovornog ponašanja opštinske vlasti i usmerenja ka infrastrukturnim projektima koji su preplaćeni, to sam i konstatovao u diskusiji da se ne vodi računa o ceni projekata koji se rade i to je jedan osnovni problem. Drugi problem je da se gotovo u drugim oblastima vrlo malo ulaže, gotovo ništa, obrazovanje, zdravstvo i druge bitne stavke za život građana opštine Aleksinac su zanemarene i sve se svodi na otaljavanje posla i na prepisivanje iz prethodnih godina − ponovio je Dimić u izjavi za naš medij reči koje je izgovorio za skupštinskom govornicom. 

On je dodao da nema naznaka da će nešto biti bolje, iako je budžet nominalno po visini sredstava veći od prethodne godine.

− To su uglavnom projekti koji su zakasnili koji se nisu završili u ovoj godini, koji se rade u zimi kada im nije vreme i onda imamo takvu situaciju kakvu imamo – istakao je Dimić. 

Odbornici su odobrili i povećanje naknade za korišćenje javnih površina, odnosno obavljanja delatnosti preko kioska i to od treće do pete zone, pa će umesto 30 dinara po metru kvadratnom cena biti 50, a u šestoj i sedmoj zoni je povećanje od 15 do 20 dinara. Cene u prvoj i drugoj zoni su ostale iste, odnosno 100 i 50 po metru kvadratnom.

Skupština se na današnjem zasedanju bavila i kadrovskim pitanjima. Diplomirani inženjer pejzažne arhitekture iz Aleksinca Milena Maksimović imenovana je za direktora Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac” u Lipovcu. Ona je i do sada bila na čelu ove ustanove, ali kao vršilac dužnosti direktora.

Milena Maksimović

Istovetna je situacija u Sportsko rekreativnom centru „SRCA” gde je dosadašnji vršilac dužnosti direktora Dušan Pešić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja iz Gornjeg Ljubeša, imenovan za direktora.

Dušan Pešić

Do kadrovskih promena došlo je i u Centru za kulturu i umetnost Aleksinac. Umesto Maje Radoman Cvetićanin, profesora srpskoj jezika i književnosti iz Aleksinca, koja se vraća u prosvetu, na čelu ove ustanove, kao vršilac dužnosti direktora, biće Daliborka Stevanović, diplomirani pedagog iz Aleksinca.

Daliborka Stevanović

Prilikom usvajanja Strategije bezbednosti saobraćaja rečeno je da u proteklih pet godina poginulo šest pešaka, od toga četiri na auto-putu što je zastrašujući podatak. U tom periodu život je izgubilo ukupno 41 lice, a među njima je bilo i šest biciklista i isto toliko motociklista. Cilj usvajanja Strategije je da Aleksinac bude bezbednija lokacija za učesnike u saobraćaju pošto je sada na crnoj listi prvi u okruženju. Učesnici u saobraćaju u našoj opštini su, po stručnim analizama, dva puta više ugroženi nego u Nišu i tri puta više nego u Sokobanji.

U novom budžetu predviđeno je više sredstava za pomoć porodicama sa decom, pa za oko 400 beba, umesto ranijih osam, sada je planirano 12 miliona dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

sixteen − 13 =