Усвојен општински буџет: Пренета средства „посвађала” власт и опозицију

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници, већином гласова, усвојили буџет за 2022. годину у износу од 1.709.657.683 динара. Од тога текући приходи и примања из буџета су 1.470.452.000 динара, док су пренета средства из претходних година 239.205.683 динара.

Скупштина је, поред осталог, усвојила и измене висине такси за коришћење јавних површина, као и измену одлуке о финансијској подршци породицама са децом. Пред одборницима се нашла и Стратегија безбедности саобраћаја општине Алексинац, као и Акциони план за њену реализацију у периоду од 2022. до 2026. године. Општински парламент је именовао директоре неколико јавних предузећа и установа, а изјаснио се и о програму пословања јавних комуналних предузећа за наредну годину.

Највише прихода у буџету општине Алексинац за следећу годину требало би да буде од свих врста пореза и то 750.450.000 динара, а највише новаца доћи ће од пореза на зараде у висини од 575.000.000 динара. Када је реч о висини ненаменских трансфера из Републике, они су задржани на нивоу прошлогодишњих. Од Министарства финансија очекује се 498.200.000 динара, а од Министарства просвете за предшколску установу Лане 19.400.000 динара.

На расходовној страни, осим уобичајених издвајања за рад локалне самоуправе, образовање и рад других служби које морају да постоје, планирано је и финансирање инфраструктурних објеката. Од тих средстава реконструисаће се 1.5 километара пута Суботинац-Мозгово, Улица Тихомира Ђорђевића, а биће саниран и мост на реци Моравици у улици Љупче Николић.

Предлагач буџета, председник општине Далибор Радичевић, објаснио је висину пренетих средстава из прошле године казавши одборницима да је део проблема настао због учесника на тендерима који су се жалили на одлуке, а дошло је и до повећања средстава у буџету због боље наплате пореза на зараде од раније предвиђеног.

Опозициони одборник Иван Димић истакао је да је недопустиво да од 12 милиона евра, колико је општински годишњи буџет, два милиона евра буду неутрошена средства, имајући у виду тренутно стање инфрасруктуре.

− Буџет за 2022. је сличан као за 2021, значи наставља се тренд неодговорног понашања општинске власти и усмерења ка инфраструктурним пројектима који су преплаћени, то сам и констатовао у дискусији да се не води рачуна о цени пројеката који се раде и то је један основни проблем. Други проблем је да се готово у другим областима врло мало улаже, готово ништа, образовање, здравство и друге битне ставке за живот грађана општине Алексинац су занемарене и све се своди на отаљавање посла и на преписивање из претходних година − поновио је Димић у изјави за наш медиј речи које је изговорио за скупштинском говорницом. 

Он је додао да нема назнака да ће нешто бити боље, иако је буџет номинално по висини средстава већи од претходне године.

− То су углавном пројекти који су закаснили који се нису завршили у овој години, који се раде у зими када им није време и онда имамо такву ситуацију какву имамо – истакао је Димић. 

Одборници су одобрили и повећање накнаде за коришћење јавних површина, односно обављања делатности преко киоска и то од треће до пете зоне, па ће уместо 30 динара по метру квадратном цена бити 50, а у шестој и седмој зони је повећање од 15 до 20 динара. Цене у првој и другој зони су остале исте, односно 100 и 50 по метру квадратном.

Скупштина се на данашњем заседању бавила и кадровским питањима. Дипломирани инжењер пејзажне архитектуре из Алексинца Милена Максимовић именована је за директора Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац” у Липовцу. Она је и до сада била на челу ове установе, али као вршилац дужности директора.

Милена Максимовић

Истоветна је ситуација у Спортско рекреативном центру „СРЦА” где је досадашњи вршилац дужности директора Душан Пешић, мастер професор спорта и физичког васпитања из Горњег Љубеша, именован за директора.

Душан Пешић

До кадровских промена дошло је и у Центру за културу и уметност Алексинац. Уместо Маје Радоман Цветићанин, професора српској језика и књижевности из Алексинца, која се враћа у просвету, на челу ове установе, као вршилац дужности директора, биће Далиборка Стевановић, дипломирани педагог из Алексинца.

Далиборка Стевановић

Приликом усвајања Стратегије безбедности саобраћаја речено је да у протеклих пет година погинуло шест пешака, од тога четири на ауто-путу што је застрашујући податак. У том периоду живот је изгубило укупно 41 лице, а међу њима је било и шест бициклиста и исто толико мотоциклиста. Циљ усвајања Стратегије је да Алексинац буде безбеднија локација за учеснике у саобраћају пошто је сада на црној листи први у окружењу. Учесници у саобраћају у нашој општини су, по стручним анализама, два пута више угрожени него у Нишу и три пута више него у Сокобањи.

У новом буџету предвиђено је више средстава за помоћ породицама са децом, па за око 400 беба, уместо ранијих осам, сада је планирано 12 милиона динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 16 =