Ускоро у оквиру нових мера: Ђаци нижих разреда бесплатно у „Липовцуˮ

Једна од тачака на наредном заседању алексиначког општинског парламента биће и она која се односи на обезбеђивање материјалних услова да ученици од првог до четвртог разреда наших основних школа имају могућност да бесплатно бораве у Установи за одмор и рекреацију деце „Липовацˮ. Актуелна локална самоуправа је ове подстицаје придодала Одлуци о финансијској подршци породици са децом на територији општине Алексинац, која је већ добила подршку Општинског већа на недавној седници.

Усвајање поменуте одлуке од стране Скупштине општине Алексинац деца нижих разреда имаће право да једном годишње бораве у природи, односно у Установи „Липовацˮ у трајању од пет дана. Како смо незванично сазнали осим боравка, бесплатан ће бити и превоз, а родитељи ће само, највероватније, плаћати услуге васпитача који борави са децом.

Некадашња добра пракса да родитељи различитих материјалних могућности приуште својим наследницима борвак у природи у оквиру организоване наставе највероватније се враћа у живот након следеће седнице општинског парламента. Скоро је сигурно да ће измењена и допуњена Одлука о финансијској подршци породицама са децом, која се проширује за бесплатан боравак ученика, бити усвојена од стране одборника. Из разлога што је она потребна средини, а и постоји сагласност власти и опозиције по овом питању. Такође, чињеница је да владајућа већина има комотан број одборника на својој страни да усвоји сваки документ који предложи.

Ово је била тема и ранијих скупштинских дискусија, али осим идеја требало је обезбедити паре из буџета. Предлагачи општинске касе су ове године „скоцкалиˮ финансије које ће омогућити реализацију ове значајне идеје за целокупну заједницу.

Према неким доступним подацима на подручју општине Алексинац има око1600 ђака у разредима од првог до четвртог и да би по неким проценама Установа „Липовацˮ њих све могла да угости у два периода, пролеће и јесен, у току једне школске године. Највероватније да ту могућност неће искористити сви малишани, јер ће неко од њих, односно њихових родитеља, из различитих разлога да се определе да такозвану „наставу у природиˮ реализују на некој, наводно атрактивнијој, дестинацији попут Златибора и других.

И то је легитимно право родитеља и школа, али нашој локалној заједници је потребна установа „Липовацˮ и побољшање њених смештајних капацитета, јер у турбулентним временима које проживљавамо никада се не зна када ће ко од нас остати без планираних прихода. Оваква једна општинска одлука омогућава сваком школарцу поменутог узраста да присуствује значајним школским активностима, као што је организован боравак у природи. На седници Општинске владе већ је било предлога да се у наредном периоду овом мером обухвате и предшколци.

Установа „Липовацˮ основана је још давне 1975. године и смештена је у објекту који је под заштитом државе, зато је реконструкција зграде сложенија и скупља. Према нама доступним информацијама, људи из ове установе и локалне самоуправе покушавају да уз помоћ донатора и других нивоа власти, уз сопствено учешће, у наредном периоду обезбеде неопходна средства за реконструкцију.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 13 =