Користите сигурносни појас!

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова током ове седмице, од 6. до 12. марта, посебну пажњу ће усмерити на контролу коришћења сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима.

Како стоји у Саопштењу МУП-а, спровођење ове акције је од изузетног значаја, с обзиром на то да је некоришћење појаса тренутно један од највећих проблема у области безбедности саобраћаја у Републици Србији. У току прошле године, свега 48% погинулих возача и 35% погинулих путника користили су сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. Другим речима, због некоришћења сигурносног појаса у саобраћајним незгодама погинуло је 97 возача и 47 путника у путничким возилима.

Током акције Саобраћајна полиција ће доследно преузимати мере према свим лицима која за време вожње у моторним возилима не буду користила сигурносне појасеве, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према онима који децу буду превозили на непрописан начин.

Иначе, у току 2022. године, због некоришћења сигурносног појаса санкционисано је 195.226 учесника у саобраћају, док су због непрописног превожења деце у возилима санкционисане 2.574 особе.

Ова акција се и овог пута спроводи у склопу Међународне акције појачане контроле саобраћаја, која се спроводи у 30 држава чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 16 =