Упозорење за пчеларе, поновни обрачун са крпељима и комарцима

Крајем ове седмице, тачније у суботу и недељу биће спроведене акције сузбијања крпеља и комараца.

У организацији Општинске управе општине Алексинац ове суботе, 26. августа у преподневним часовима вршиће се сузбијање крпеља на фреквентним зеленим површинама на територији општине Алексинац и то уређајима са земље у парку Брђанка и другим мањим зеленим површинама у Алексинцу, Старом и Новом гробљу и неформалним излетиштима у околини, парковима на Ал. Руднику и у Житковцу, на уређеном делу обале Бованског језера и на меморијалним местима, на истим локацијама и у истом обиму као и претходних година.

Да би се акција успешно реализовала и избегле нежељене последице моле се грађани да у време третмана не бораве на поменутим локацијама и не изводе кућне љубимце. Пчелари се обавештавају да предузму мере заштите пчелињих друштава уколико иста држе у непосредној близини наведених локација.

У суботу 26. и недељу 27. августа биће спроведена акција сузбијања ларви и одрасле форме комараца. 

Сузбијање ларви у барама, ископима, каналима и деловима старог корита реке Јужне Мораве и појединим деловима тока реке Моравице врши се директним аплицирањем препарата у водене површине које су станишта ларви комараца и не представља никакву опасност за пчеле.

Сузбијање одрасле форме комараца вршиће се у дневним часовима на доступним површинама под трском, дрвенастом и другом високом вегетацијом на обалама описаних водених површина на којим се претходно врши третман ларви, а у вечерњим часовима, од 18 до 22 часа, у насељеним местима. Акција ће битиспроведена у суботу у насељима Бован, Суботинац, Алексиначки Бујмир, Катун, Дражевац, Велики Дреновац, Грејач, Банковац, Тешица, Моравски Бујмир, Лужане и Нозрина, а у недељу у насељима Бобовиште, Ћићина, Рутевац, Вукашиновац, Делиград, Јасење, Витковац, Доњи Љубеш, Срезовац, Горњи Љубеш, Корман, Трњане и Доњи Адровац.

Сузбијање одрасле форме комарца врши се прскањем моторним леђним пумпама, ULV уређајима са возила и термалним замагљивањем и представља опасност за пчеле, па је потребно да грађани који живе у непосредној близини површина где се изводи третман спрече кретање пчела за време вршења акције.

Уколико због неповољне временске ситуације буде потребно одлагање или прекидање акцијаграђани ће бити благовремено обавештени.

Акције ће и овог пута изводити заједно предузећа ДЕ МУС доо Београд и СИНИТРА ДДД доо Ваљево.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + six =