Znameniti

Упознајмо Полексију Стошић Димитријевић и Борислава Стевановића

Ђаци виших разреда основних школа и средњошколци имају прилике и ове године да учествују у конкурсу „Знамените Алексинчанке и Алексинчани” који организују професори историје и Завичајно одељење библиотеке „Вук Караџић”. У склопу овогодишњег циклуса ученици 7. и 8. разреда истраживаће лик и дело књижевнице Полексије Стошић Димитријевић, док је тема за ђаке средњих школа живот психолога Борислава Стевановића.

У Библиотеци поручују да истраживачке радове на конкурс, који је отворен првог дана октобра, ученици могу слати до 1. марта наредне године на мејл адресу zavicajno.biblioteka@yahoo.com.
Најбоље радове одабраће професори историје, а датум завршне манифестације биће накнадно објављен на званичном сајту и фејсбук страници библиотеке.

Циљ овог конкурса, како наводе организатори, јесте проширивање знања о историји завичаја и знаменитим личностима овог краја.


Полексија Стошић Димитријевић

Ове године навршава се 120 година од рођења српске књижевнице Полексије Стошић Димитријевић. Рођена је у Алексинцу 1903, као кћи државног саветника Тодора Стошића и Наталије, ћерке политичара Љубе Дидића. Школовала се у Алексинцу, Нишу и Београду. Радила је као професор књижевности у београдским гимназијама, а са неколико колега покренула је књижевна посела. Писала је приповетке, песме, чланке из политичке и културне историје. Сарађивала је са Политиком, НИН-ом, Летописом Матице српске… „Удаја Петријеˮ, „Посела у старом Београдуˮ, „Жене династије Обреновићˮ нека су од дела ове алексиначке књижевнице.


Борислав Стевановић

Борислав Стевановић, истакнути српски психолог, рођен је у Алексинцу 1891. године. Школовао се у родном Алексинцу, Нишу, Београду и Лондону. Заслужан је за развој емпиријске научне психологије у Србији, формирање низа психолошких дисциплина, а његов научни рад допринео је и примени психологије у индустрији, армији, педагогији и васпитању. Био је декан Филозофског факултета у Београду, председник Научног савета првог института за психологију у Србији и председник Удружења психолога Југославије, као и редовни члан САНУ. Друштво психолога Србије данас додељује награду са његовим именом „Др Борислав Стевановићˮ.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + seventeen =