Upis u Vinogradarski registar i prijava pinosa

Osnovni cilj upisa u Vinogradarski registar je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom i proizvodni potencijal, što ujedno predstavlja i obavezu u procesu usklađivanja sa standardima EU.

Zašto je bitno da se proizvođači grožđa upišu u Vinogradarski registar?

Upis je zakonska obaveza. Zakonom o vinu je predviđena obaveza upisa u Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu, a imaju više od 10 ari pod vinovom lozom. Ova obaveza se takođe odnosi i na vinogradare koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet. Poljoprivredni proizvođači koji nisu upisani u Vinogradarski registar neće moći da prodaju vino koje proizvedu.

Upis u Registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ prema sedištu proizvođača grožđa – pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa – fizičkog lica. Kancelarije su smeštene u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu , Aleksandrovcu, Negotinu i Nišu.

Zahtev se podnosi na Obrascu VV 1Zahtev za upis u Vinogradarski registar.

Proizvođači koji na kućnu adresu dobiju zahtev za upis u Vinogradarski registar a ne poseduju vinograd treba da napišu izjavu u kojoj pod punom krivičnom odgovornošću izjavljuju da nemaju vinograd i pošalju u Centar za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu. Adresa je:

 Centar za vinogradarstvo i vinarstvo Niš

Ulica Voćni kalem 6 – Suvi Do

18116 Brzi Brod

Kontakt telefon: 060/601 01 81

Upisom u vinogradarski registar obaveze vinogradara ne prestaju. Naime, proizvođači grožđa su dužni da svake godine posle berbe,  a najkasnije do 15. novembra, ministarstvu prijave promene podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradarskih parcela. Prinos grožđa se prijavljuje na obrascu VV1 tako što se popuni Sekcija 1– opšti podaci o poljoprivredniku i Sekcija 3 gde se upisuje prinos za prijavljene parcele. Zahtev se šalje u Centar za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu.

Na istom obrascu (VV1) se podnosi i zahtev za promenu podataka u Vinogradarskom registru, promene podataka o proizvođaču grožđa, promene podataka o vinogradarskim parcelama. Sve nastale promene podataka upisanih u  Registar prijavljuju se u roku od 15 dana od dana nastale promene.

 Za sve bliže informacije proizvođačima grožđa su na raspolaganju institucije: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, neka od šest najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ kao i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije.

                                                                                                                              Tanja Živković, PSSS Niš

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + five =