V Festival prvoizvedenih predstava – od “Voza” do “Julija Cezara”

Ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da u aleksinačkom Domu kulture od sutra do nedelje, 27. novembra, uživaju u bogatom programu petog Festivala prvoizvedenih predstava. Tokom festivala biće odigrano šest pozorišnih komada, a pet predstava u izvođenju glumaca beogradskih, šabačkog, kruševačkog i niškog pozorišta biće izvedeno u sklopu takmičarskog dela. Afirmacijom savremene domaće drame i uvažavanjem dramskog pisca ova manifestacija podstiče interesovanje za prva izvođenja dramskih dela.5165_Predstava_Voz___Zvezdara_teatar___plakat_02

Ovogodišnji festival otvoriće beogradski Zvezdara teatar komadom „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija i u režiji Voje Brajovića, koji sa Sergejem Trifunovićem i igra u ovoj filozofskoj drami. Zanimljiva koncepcija ovog pozorišnog komada omogućiće publici da i sama participira u njegovom izvođenju. Duo drama „Voz“ stekla je veliku popularnost širom Srbije, a izvođena je i u nesvakidašnjim okolnostima, kada su Brajović i Trifunović ceo komad odigrali u stanu svoga kolege Dragana Nikolića dva meseca pre njegove smrti.

Dvojica junaka koji se slučajno sreću na železničkoj stanici imaju samo želju da prežive, da ostanu ljudi. Ovom predstavom, kako kaže reditelj, želi da izazove kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. Komad ima za cilj da prizove, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po Brajovićevom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.

5169_Predstava_Moje_dete___Beogradsko_dramsko_pozoriste___plakat_02U sredu, 23. novembra, nastupiće Beogradsko dramsko pozorište sa dramom „Moje dete“. Po tekstu Stojana Srdića i u režiji Ane Đorđević igraju: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin i Mladen Sovilj. Inspiraciju za tekst Srdić je našao u stvarnom životu prilikom susreta sa devojčicom koja je tek ušla u trinaestu godinu, a u krilu je držala šestomesečnu bebu kojoj je pevušila. Nakon njegovog pitanja čije to dete tako brižno čuva i na kojem mu to jeziku peva ona mu je ponosno odgovorila: „Ovo je moje dete, a pevam na mom, na ciganskom.“ Onda je počela svoju priču i nije mu dozvolila da zapisuje, pa kako Srdić kaže, da kasnije sećanje ne bi izbledelo, napisao je ovu dramu.

U četvrtak, 24. novembra, na repertoaru je predstva „Revizor za jugoistok“ Šabačkog pozorišta. Kakva je vlast, ko sme da je kritikuje ili da umesto toga zavrne rukave, na svoj način pod jakom Predstava Revizor za jugoistok - Sabacko pozoriste - plakat 01šminkom i kostimom, koji takođe ima svoju poruku, pokazaće Šapčani uz pomoć mladog Marka Torlakovića kome je ovo, posle studija, prvo rediteljsko ostvarenje. U komadu rađenom po tekstu Svetislava Basare igraju: Vladimir Milojević, Slobodan Petranović, Deana Kostić, Siniša Maksimović, Miloš Vojnović, Borivoje Božanić, Aneta Tomašević, Dragana Radojević, Strahinja Barović, Nikola Breković, Marko Ivanović, Kristina Pajkić i Pavle Nikolić.

Udruženim snagama glumci Kruševačkog pozorišta, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice u petak, 25. novembra, odigraće predstavu „Valjevska bolnica“. Ovaj komad, koji je pripremljen povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata i Valjevske bolnice, adaptacija je trećeg toma romana Dobrice Ćosića „Vreme smrti“. Za dramatizaciju je bio zadužen Branislav Nedić, a režirao je Slavenko Saletović.

image descriptionMnogobrojni glumački ansambl čine: Marko Živić, Andrijana Videnović, Milija Vuković, Dejan Cicmilović, Biljana Nikolić, Nebojša Vranić, Nikola Pantović, Predrag Milenković, Nikola Rakić, Moma Radisavljvić, Nenad Stanojević, Uroš Milojević, Milan Popović, Matija Ristić, Milica Tomašević, Marija Radojević, Jelena Orlović, Marija Vidaković i Bogdan Milojević. Kako kaže nosilac glavne uloge Marko Živić: „Ovo nije predstava o smrti. Ovo je predstava o životu. Kakav stav u životu treba imati i kako živeti. Živeti punim plućima, sa verom, sa borbom, sa neodustajanjem.“

Takmičarski deo festivala, u subotu 26. novembra zatvoriće komad „Gde je nestao Harms“ Narodnog pozorišta iz Niša. Kako kaže Mila Mašović Nikolić, autorka teksta, želja joj je bila da kroz ovu dramu iskaže apsurd Harmsovog životnog stradanja, koje bi trebalo da za sve nas bude opomena. Priča o Danilu Harmsu, ruskom avangardnom književniku, je priča o nepravdi i progonu koji se dešava umetnicima i u tom smislu ona je univerzalna i vredi da bude ispričana. U režiji Angelča Ilievskog, mladog makedonskog reditelja igraju: Dušan Matejić, Evgenija Stanković, Risto Bukvić, Maja Banković, Katarina Mitić, Marjan Todorović, Aleksandar Mihailović, Dragoslav Savić i Luka Grubišić. Kritičari kažu da mi i danas živimo Harmsa. Ukoliko samo promenimo ugao posmatranja, jasno ćemo videti da je sve oko nas strašno besmisleno i shvatićemo da je to naša realnost.

5190_Predstava_Gde_je_nestao_Harms__Narodno_pozoriste_u_Nisu___plakat_02

Selektor ovogodišnjeg festivala je gumac Tomislav Trifunović, a i ovoga puta o brojnim nagradama odlučivaće tročlani stručni žiri. Na mestu predsednika je Milivoje Mlađenović koji se uporedo bavi pozorišnom praksom, pedagoškim i naučno-istraživačkim radom, piše drame i dramske komade za decu. Među članovima žirija je Branko Popović, reditelj, redovni profesor za Scensku umetnost na Učiteljskom fakultetu u Užicu i prodekan za nastavu. Još jedan član žirija je Goran Ibrajter, profesor, prozni i dramski pisac.

Finale festivala je u nedelju, 27. novembra, kada će biti dodeljenePredstava Julije Cezar - Narodno pozoriste Sombor - plakat 01 nagrade i priznanja. U čast nagrađenih, poslednje večeri biće izvedena predstava „Julije Cezar“ u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Rađena u koprodukciji Grad Teatra Budva, Centra za kulturu Svilajnac i Narodnog pozorišta iz Sombora, ova predstava je zbog svoje aktuelnosti i političke konotacije privukla veliku pažnju publike. Premijera ovog dela nije igrana u glavnom gradu, već na oko sto kilometara od prestonice, u Domu kulture u Svilajncu. Reditelj Mladenović kaže da je ova Šekspirova tragedija jedan od najzanačajnijih komada u istoriji dramske literature, a da su njeni osnovni motivi – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, koji je, nažalost, aktuelan i danas. Glumačku ekipu, koja će i pred aleksinačkom publikom dočarati ovaj kontroverzni komad čine: Sergej Trifunović, Saša Torlaković, Branislav Trifunović, Jelena Minić, Marko Marković i Irena Popović.

111Predstava Moje dete - Beogradsko dramsko pozoriste 4
Ivana Nikolić i Jovana Gavrilović – “Moje dete” Beogradsko dramsko pozorište

Sve predstave počinju od 20 sati, a cena pojedinačnih ulaznica kreće se od 200 dinara za balkon do 400 dinara za prve redove.

Predstava Voz - Zvezdara teatar - 01
Voja Brajović i Sergej Trifunović – predstava “Voz”

Povelja

Na ovogodišnjem festivalu dobitnik Povelje za doprinos srpskoj drami je Dušan Kovačević, dramski pisac, komediograf, scenarista. Rođen je 12. jula 1948. godine u Mrđenovcu pored Šapca. Diplomirao je na odseku Dramaturgije u Beogradu od kada je i član Udruženja književnika Srbije. Od 1998. godine je direktor Zvezdara teatra u Beogradu. Oktobra 2000. godine izabran je za dopisnog člana SANU. Među najpoznatijim dramama su: Maratonci trče počasni krug, Radovan Treći, Sabirni centar, Balkanski špijun, Profesionalac i Doktor Šuster. Drame Dušana Kovačevića igrane su u pozorištima u istočnoj i zapadnoj Evropi, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Iranu i prevođene su na preko 20 svetskih jezika.

Predstava Revizor za jugoistok - Sabacko pozoriste 04
“Revizor za jugoistok” – Šabačko pozorište

Prvi dobitnik Povelje (2013) bio je Siniša Kovačvić, sledeće godine ovo priznanje pripalo je Dragoslavu Mihailoviću, dok je prošlogodišnji nosilac Povelje Ljubomir Simović.

11Predstava Valjevska bolnica - Krusevacko pozoriste  5493
Marko Živić – “Valjevska bolnica” Kruševačko pozorište, Centar za kulturu i umetnost Loznica, Univerzitet umetnosti Kosovska Mitrovica

Nagrade

U sklopu festivala biće dodeljene nagrade stručnog žirija: nagrada „Slobodan Selenić“ za najbolji dramski tekst,  za najbolju predstavu, najbolju režiju, a nagrađeni će biti i najbolji glumac i glumica. Priznanje „Duka Jovanović“, koje nosi ime jednog od osnivača festivala, biće dodeljeno najboljem mladom glumcu/glumici. Pored stručnog žirija, priliku da oceni najbolju predstavu imaće i publika. Na prethodna četiri festivala samo jednom se razlikovalo mišljenje publike i žirija kada je reč o najboljoj predstavi.

1Predstava Gde je nestao Harms -Narodno pozoriste u Nisu 17
“Gde je nestao Harms” – Narodno pozorište Niš

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × three =