Уместо возила паркирају контејнере, овај План то спречава

Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ у сарадњи са локалном самоуправом  на више начина покушава да унапреди услуге које пружа грађанима и привреди, водећи и рачуна о изгледу града. У том циљу недавно је завршен План размештања посуда за смештај комуналног отпада који ће бити реализован ове и следеће године. Њиме је обухваћено 25 локација у ширем центру Алексинца на којима су дефинисани услови постављања контејнера и њихово ограђивање, односно уређење простора како се одложено смеће не би разносило. Осим еколошке компоненте реализација пројеката има и декоративно значење јер ће посуде бити заштићене са више страна прикладном оградом.

Да ово није безначајан проблем указао нам је у разговору и директор „Комуналних услугаˮ Далибор Марковић.

‒ Сада тренутно имамо просторе који нису адекватно место за контејнере, или заузимају тротоар или заузимају неки део јавне површине, или пак, што је најгоре налазе се и на коловозу, то јест на паркинг месту. Овим пројектом је конкретно тих 25 локација дефинисано у географским кординатама, дефинисано цртежима и трудићемо се да их уредимо у потпуности како је овим документом предвиђено ‒ наглашава Марковић.

У овом јавном предузећу нам предочавају и нежељене појаве да неодговорни појединци по својој вољи премештају контејнере, из јавних дворишта их изгуравају на улицу, односно паркирају их на места намењена за паркинг возила. Реализацијом овог Плана то ће бити спречено, пошто ће бити правне основе за кажњавање оних који нарушавају дефинисано постављање посуда.

У „Комуналним услугамаˮ су нам казали да ће обезбедити и око 100 нових посуда за замену постојећих када за две године буду уређена сва већ поменута места за постављање контејнера. Такође, наши саговорници нам предочавају да не губе време, већ и сада чине напоре да нам град буде чистији.

‒ Ми смо и сада неким својим акцијама, тако што сваког дана и викендом износимо смеће, неке ствари већ померили. Више нема тих количина отпада које су биле раније, али ево трудућемо се да у потпуности решимо тај проблем до краја следеће године ‒ каже директор Марковић.

Уређење локација за смештај посуда за комунални отпад у ширем центру града стајаће 2,8 милиона динара и већину средстава, 60 одсто, обезбедиле су „Комуналне услугеˮ, а остатак потребних средстава је из локалног еколошког фонда.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × three =