Veliki rat

У Великом рату страдало 3000 Алексинчана

У Првом светском рату страдао је велики број људи са подручја данашње општине Алексинац. Ова територија је тада била организована у два среза, Алексиначки са насељима на десној страни Мораве и Моравски са селима на левој обали са седиштем у Прћиловици, односно после Првог светског рата у Житковцу.

Veliki rat ‒ У нашим дуготрајним истраживањима дошли смо до више од три хиљада имена и презимена људи, наших војника, подофицира, официра, који су са овог подручја страдали у Великом рату. То су наравно били људи у најбољим годинама од 20. до 45. године ‒ објашњава професор историје Зоран Стевановић уз напомену да је то застрашујуће велики проценат који се креће до 25 процената страдалих мушкараца у пуној снази у ратовима од 1912. до 1918. године. 

Многа имена страдалих налазе са на разним споменицима, спомен-плочама. Међутим, у многим насељима нема тих спомен-плоча и таквих обележја на шта указује наш саговорник.

‒ Задатак нашег Одбора за обележавање годишњица и значајних догађаја из историје нашег завичаја је да се таква спомен-обележја подигну, да се упишу имена пострадалих, јер они то заслужују. Наравно и да се постојећа одржавају ‒ констатује Стевановић, један од чланова поменутог одбора. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − eighteen =