У току ноћи и јутра: Сухотнички поток набујао, у Добрујевцу вода у подрумима

Киша која целе ноћи и још увек пада на подручју општине Алексинац, задаје нове главобоље становницима и локалној самоуправи. У подјастребачком и централном делу где је, по јутрошњим мерењима, пало у протекла 24 часа између 20 и 30 литара кише по метру квадратном било је неколико интервенција, а и екипе су на терену.

Проблем се појавио у Катуну и Добрујевцу где је, према речима већника Александра Стефановића, који нам је послао и фотографије, дошло до плављења подрума и дворишта у више домаћинстава. У том делу, односно у тим селима је страдала и инфраструктура. Тимови Штаба још од јутрос обилазе то подручје и вероватно се очекује њихова интервенција.

Да борба са кишом и водом још увек траје потврдио нам је у изјави за наш медиј и командант Општинског штаба за ванредне ситуације и актуелни председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

‒ Тренутна ситуација на територији општине Алексинац је таква да имамо угрожено подручје у насељу Катун и Добрујевац, где је дошло до мањих изливања. Ушла је вода у пар дворишта. И у Катуну и у Добрујевцу није толико страшно, ради се на томе да се отклоне последице. Наши чланови Штаба су изашли на лице места да виде шта можемо да урадимо како би спречили даље продирање воде, с обзиром да киша и даље пада. И друга локација која нам је у овом тренутку критична је Сухотнички поток кроз Житковац и кроз Прћиловицу и тамо смо послали екипу да евентуално додатним набачајем штитимо од даљег изливања пошто још увек није дошло до изливања. Сухотнички поток је пун до врха па да пробамо да спречимо, односно предупредимо евентуално изливање на те две локације ‒ каже овај функционер.

Према нашим информацијама, у Гредетину дежурне екипе већ продубљују тамошњи водоток који је прекјуче због обилних падавина у том делу, пре свега у Горњем Адровцу изазвао полаву у 11 домаћинстава, а на удару су биле школа и амбуланта. На срећу није било већих поплава у стамбеним објектима, али због излива септичких јама и замућених извора и бунара угрожени становници се устручавају да воду користе и као техничку. Киша која непрестано пада отежава санирање тих последица.

И док се нови проблеми гомилају, стари још нису решени. Почетком јуна део Мозгова је био на удару бујичних вода. Тим грађанима, данас у подне у Месној заједници Мозгово, председник Радичевић излаже план санирања штете, односно шта ће све предузети локална самоуправа одмах, шта у наредним данима и месецима, као и у наредној години, како би се трајније решио проблем.

Иначе у том делу општине према извештају Републичког хидрометеоролошког завода су падавине слабије, у Мозгову је у протекла 24 часа пало око девет литара кише по метру квадратном. У Глоговици су те вредности 27, 5, у Врћеновици 27,6, Рсовцу 16,8, Породину 17,5 и Гредетину 21,9 литара по метру квадратном.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 17 =