У сеоским насељима реновирају се домови културе

Послератни градитељски полет, педесетих година прошлог века, допринео је да се у многим алексиначким насељима изграде зграде намењене за домове културе. У појединим селима те грађевине су биле завидних димензија, па је било случајева да су се након њиховог завршетка уместо културњака усељавали ђаци, а приредбе и друге активности су се селиле у мање школске зграде. У другим местима пак, то су биле мање зграде намењене за тада врло живе друштвене активности. Једна од тих „монументалних зграда” у којој је била смештена велика сала, месна канцеларија и неколико продајних објеката налазила се у селу Радевцу.

Крајем прошлог и почетком овог века већина тих објеката је оронула, неки због дотрајалости и запуштености, други су разрушени наводно због реновирања и слично. Некада понос села и стециште друштвеног живота постали су објекти које треба заобилазити. Мали број њих је очуван и у потпуно функционалном стању.

Полако је почела обнова сеоских домова културе. Тренутно је у жижи неколико објеката, а један међу њима је и у селу Радивецу. На њему се тренутно обављају завршни радови што је предвиђено у трећој фази градње и за те активности из општинског буџета је издвојено око 4,3 милиона динара. Такорећи, новооизграђени објекат је површине 210 квадрата, знатно скромнији наследник претходног дома који се налазио на истом простору, али знатно већи.

Највероватније да ће новосаграђени објекат задовољити потребе овог села, које се економски држи, али и у њему је опао број становника. Оно што је приметно, није баш најсрећније решен статус ове имовине, односно институционална заштита, јер има примера да после неколико година тек реновирани објекти добију изглед као пре њиховог сређивања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =