У Ражњу крчкало се у црепуљи, али и поред ње

Ражањска манифестација „Чаролије из црепуље” окупила је ове године 14 удружења која су се у две категорије надметала ко ће припремити укусније јело у овом традиционалном земљаном суду. Међу њима је био и тим „Бобов дол” из истоименог бугарског града. Осим куварских умећа, удружења су имала и своје штандове на којима су представили своје активности.

Највише успеха су имали домаћи такмичари из Етно-удружења „Конац” – Ражањ, који су свеоубухватни победници такмичења, па им је припао велики победнички пехар. Њима је припала још једна награда, титула „Чаролија из црепуље”. Најлепши штанд имало је Пољопривредно газдинство „Михајловић” из Ражња, а најоригиналнији рецепт је презентовала екипа Група радника „Србија пут”. Титулу „Чувар традиције” понело је „Етно-удружење Корман” из истоименог алексиначког села.

Алексиначка екипа Удружење грађана „Радиност” је освојила прво место у категорији припремање јела са месом и кромпиром. Друга је сврљишка екипа „Хлеб наш насушни”, а треће је Удружење грађана „Вилин дом” из Ћићевца.

У категорији припрема хлеба и пецива најуспешнији су били гости из Бугарске, односно екипа „Бобов Дол”. Алексинчани су били добри и у овој категорији, па је друго место припало екипи „Радиност”, а треће Етно-удружењу Корман.

У оквиру манифестације била је приређена и изложба рукотворина и старих заната. Овогодишње „Чаролије из црепуље” одржане су у недељу 1. августа, у оквиру фестивала „Фолклор у прекограничном региону – кључ европског културног идентитета”. Такмичари су, осим својих вештина и умећа,  показали и упорност и издржљивост. Нимало није било једноставно на температури близу 40 степени бити уз ватру, па би се могло рећи, крчкало се и у црепуљи и поред ње.

Осим стручног жирија, који је оцењивао припремљена јела, дегустацију куварских умећа обавили су и представници двеју локалних самоуправа. Општину Ражањ предводио је председник Добрица Стојковић, а госте из бугарске општине „Бобов дол” Антон Илијев, представник локалне Канцеларије задужене за европску политику.

Организатор такмичења је Туристична организација општине Ражањ, под покровитељством општине Ражањ. Чаролије из црепуље” је манифестација посвећена ражањском црепуљарству, које је на листи елемената нематeријалног културног наслеђа Србије под бројем 47, као најмлађи и уједно најраспрострањенији занат керамичке продукције, настао у селу Рујиште у околини Ражња у 19. веку.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 1 =