У понедељак: Промоција књиге из локалне историографије

Центар за културу и уметност ће овог понедељка, 8. маја, представити још једно занимљиво дело из локалне историографије. У Великој сали Дома културе биће уприличена промоција књиге „Попис становништва и имовине Среза Алексиначког из 1863. године”. О поменутој књизи говориће приређивач др Драган Алексић и рецензент др Софија Божић из Института за новију историју Србије. Промоција књиге биће одржана на Марковдан у Великој сали Дома културе са почетком у 18 сати.

− Ради се о једној веома важној публикацији за локалну историју, о попису из 1863. године. То је први и прави комплетни попис који се радио у Алексинцу од његовог ослобођења 1833. године. Ради се о попису садашњег алексиначког дела наше општине, десне стране Јужне Мораве, који је тада био Алексиначки срез. Овај попис садржи врло битне податке, а ти подаци су, поред демографских података, и подаци о имовини, приходима, богатству односно имовном стању свих становника тадашњег Алексиначког среза. – рекао је за наш портал Александар Никезић.

Иначе, ово дело садржи одригинална документа, оригинални попис који се налази у Историјском архиву Србије. Значај ове публикације је у томе што истраживачи могу да тај попис користе у самом граду, у Алексинцу и према најави издавача, Центра за културу и уметност Алексинац, и она ће бити подељена свим важним установама. Истраживачи неће морати да иду за Београд да траже врло битне податке које могу да нађу у овом попису.

Према најави издавача слично дело биће промовисано и наредне године, а реч је о Попису Среза Моравског, односно дела општине са леве стране Јужне Мораве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =