У пензији дошли из иностранства и покренули село

Од ове сезоне фудбалска лопта опет ће се окретати на сеоском игралишту званом „Мали чаир” у алексиначком насељу Гредетин. Највеће заслуге, осим бивших играча, имају два пензионера повратника из иностранства Новица Стевановић и Радосав Милорадовић. Новица се пре неколико година, након што је у Швајцарској стекао пензију, посветио друштвеном раду у селу и предводио своје мештане у сређивању капеле, црквене порте, атарских путева и постављању гребаног асфалта у неколико сеоских улица.

Радосав Милорадовић и Новица Стевановић

Његов нови изазов је оживљавање сеоског клуба који има богату традицију и завидне резултате у прошлости. Оно што смо видели у недељу на припремној утакмици против „Младости” из Моравца, резултат 2:2, наговештава формирање једне озбиљне екипе која ће успешно функционисати. Акценат је стављен на добру организацију клуба, сређивање игралишта,а не на резултат. Окупљено је тридесетак играча са овог подручја са јасним циљем који нам је изнео сам Новица.

‒ Пало ми је врло тешко када сам чуо да се клуб гаси и онда, сада, пошто имам слободног времена одлучио сам да се посветим овој омладини овде, да оживи село, да омладина, ето фудбалски клуб, да се скупљају, да се друже, да се одаљавају од алкохола, цигарета и компјутера, а и волим, уживам и зато покушавам на велико задовољство, не само мене, него и моје породице да помажемо и хоћемо да помажемо да то заживи да то буде како треба. Тешко је да се врати у годинама како је било раније, али надамо се степеницу по степеницу да ћемо да дођемо и до резултата ‒ каже наш саговорник.

Његов колега Радосав, аустријски пензионер, каже да су мотиви његовог ангажовања да село оживи, а део тих активности је и спорт, а нарочито фудбал као најпопуларнији. И он нам каже да има подршку породице, чији су млађи чланови и у иностранству, без обзира што путовања на утакмице и још неке активности финансира из кућног буџета.

У овој акцији ови поштоваоци својих корена и места порекла, рачунају и на остале мештане у дијаспори и на њихову помоћ. Није изостала ни помоћ Гредетинаца који су препознали значај обнављања рада клуба. Играчки кадар чине некадашњи играчи клуба, али и млађе снаге које су у међувремену стасале. И то из неколико села. Да ново руководство рачуна на потенцијал целог овог краја показује и њихова првобитна намера да се клуб зове „Слога”, али због континуитета и правилника око јавних средстава за сада се остало на имену „Гредетин”. На клупи као тренер седеће још један бивши играч. Горан Здравковић – Гутке.

Ова два пензионера не само да су покренула активности, већ су добар пример оног што им је Србија дала, патриотизам и љубав према завичају, и што су „покупили” на западу одговорност, дисциплину и рад. Добар су пример младима, али и старијима који су се мало „успавали”. Они су уместо бања и мора изабрали да своје време и неки део новца троше на своје село и са својим младим мештанима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − one =