У општинском парламенту први овогодишњи ребаланс

Скупштина општине Алексинац је на данашњој седици усвојила први овогодишњи ребаланс Буџета општине Алексинац којим су усклађена пренета средства из прошле године од 385.721.520 динара. Та средства су распоређена на више позиција од којих је 35 милиона динара опредељено за израду документације неопходне за реновирање и доградњу у Општој болници Алексинац. За сада је планирано да се ове године, са пренетим средствима, у општинској каси на годишњем нивоу нађе 1.471.196.667 динара. Од осталих тачака на данашњем заседању општинског парламента највише речи је било о пољопривреди и комуналним делатностима.

Усвојен је програм мера подршке пољопривреди из општинског буџета у вредности од 14 милиона динара. Опозиција је изнела став да су то скромна средства када се има у виду висина укупног локалног буџета. Одборници су именовали за директора Јавног предузећа за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац Новицу Драгићевића, дипломираног инжењера електорнике из Алексинца, а за директора Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге” Далибора Марковића, дипломираног грађевинског инжењера из Ниша.

Новица Драгићевић (лево) и Далибор Марковић (десно), новоизабрани директори јавних предузећа

Приликом дискусије о ребалансу Буџета опозициони одборник Иван Димић још једном је изнео став да се и из овог ребаланса не види каква се развојна политика води у локалној самоуправи, већ га овај документ подсећа на штиво које се из године у годину преписује, а само се мењају бројке. Овај одборник је замерио што се годишње три-четири пута ради ребаланс, јер то по њему показује да актуелна власт лоше планира јавне приходе и расходе. Он је још и оценио да су планирана средства за одређене радове нереална и по њему увећана за око 20 одсто од тржишних кретања. И одборник Светомир Милановић из Странке Руса Србије, који је претходно ускратио своју подршку владајућој већини, је изнео више примедби на расподелу средстава у општинској каси. Њему је највише засметало што се, по његовом мишљењу, изузетно мало издваја за потребе алексиначких села казавши да се издваја само 1,4 одсто буџетских средстава, напоменувши да је ту обухваћен и Житковац.

Иван Димић, одборник ГГ “За бољу општину Алексинац”

Одборници Димић и Милановић су били највећи критичари програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике руралног развоја општине Алексинац за ову годину, који је усвојен већином гласова. Осим што је имао примедбе на висину опредељених средстава, Димић је замерио програму што он не сагледава целокупни развој наших села што је изузетно важно за њихов опстанак. Он је упитао где је у тим мерама и уопште у локалном плану развоја пољопривреде Пољопривредна школа „Шуматовац”. О потреби за већим улагањем у руралним срединама говорио је и одборник Милановић истакавши да је све мањи број младих људи који се баве пољопривредом, а то значи и одумирање села. Ове године из општинског буџета за мере у пољопривреди биће издвојено милион више, колико је процењено да су недостајућа средства у односу на прошлогодишњи број поднетих захтева за субвенције.

Након што је новоизабрани директор ЈКП „Комуналне услуге” Далибор Марковић исцрпно образложио свој план и програм рада, који је позитивно оцењен од стране одборника, чуло се више дискусија са предлозима како унапредити комуналну хигијену у нашој средини. Овом питању је било посвећено доста времена што указује колико је ова тема значајна за јавност и за алексиначке локалне прилике.

Одборницима се обратио и новоизабрани директор ЈП „Путеви” који је обећао да ће радити на побољшању и чувању путне инфраструктуре у складу са средствима која буду на располагању овом колективу. Он је и напоменуо да му је дужност да брине о стандарду запослених.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + eight =