Dobrovoljni davaoci

У Нишавском округу нема несташице крви

Данашња акција добровољног давања крви у Алексинцу била је и више него успешна. До 14 часова, односно за шест сати колико је трајала акција, прикупљено је 66 јединица крви. Организатори из Црвеног крста Алексинац и Завода за трансфузију крви Ниш кажу да се и овога пута акцији одазвало више мушкараца него жена, као и да је било оних који крв дају први пут.

Међу онима који су се недавно уписали у листу добровољних давалаца крви је Бобан Младеновић из Алексиначког Бујмира, који је поучен сопственим искуством решио да помогне другима.

Dobrovoljni davaoci

‒ Када је требало да идем на операцију чекао сам 14 дана док се не обезбеди довољна количина крви моје крве групе. Нису имали крв и онда сам морао да чекам. Зато сам се одлучио да и ја дајем крв да не би други чекали – каже Бобан који је данас други пут добровољно дао крв. 

Ипак међу многобројним даваоцима крви, највише је било оних који се већ редовно одазивају оваквим акцијама. Такав је случај са Радетом Малинићем из Алексинца који је данас крв дао 48. пут.

‒ Крв сам почео да дајем када сам био у војсци и од тада се редовно одазивам акцијама јер је ово један хуман чин – каже нам Раде. 

У Заводу за трансфузију крви Ниш истичу да су акције у Алексинцу честе, али и да се у просеку увек јави педесетак давалаца. Додају да нишки Завод, који крвљу снабдева 12 трансфузија у округу, и поред епидемије вируса грипа нема проблем са несташицом крви.

Dobrovoljni davaoci
Др Стојановић  и један од добровољних давалаца крви на данашњој акцији 

‒ Тренутно има довољно залиха крви, дакле што се тиче нишког Завода за сада смо стабилни са стањем – каже др Петар Стојановић и додаје да се међу центрима које снабдева нишка трансфузија, Алексинац налази при самом врху када је реч о броју добровољних давалаца. 

Поред великих акција у Дому културе које се одржавају два пута месечно, на територији алексиначке општине организују се и мање акције у јавним установама и фирмама. Последња таква акција одржана је крајем јануара у Дому за смештај одраслих лица у Кулини и тада је прикупљено 16 јединица крви.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =