Grčko voće

Алексинчани међу осумњиченима за извоз грчког воћа као домаћег

Због сумње да су Русима препродавали грчко воће са лажном документацијом као да је произведено у Србији, ухапшено је пет особа међу којима су и одговорна лица предузећа „Цоја Промет” из Алексинца. Ухапшени су и одговорни у предузећима „Цитрум АКЗ” из Београда и „Д&Б Транс”.

У саопштењу МУП-а наводи се да постоји сумња да су ухапшени увозили воће из Грчке, израђивали за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавали на тржишту Руске Федерације и на тај начин извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја, прање новца и пореску утају.

‒ Ухапшени су одговорно лице предузећа ‘Цоја Промет’ А. Ц. (1956) и заступник тог предузећа А. Ц. (1983), одговорна лица предузећа ‘Цитрум АКЗ’ Н. Ц. (1982) и З. Ц. (1957), као и одговорно лице фирме ‘Д&Б Транс’ Б. К. (1977) – кажу у МУП-у. 

Постоји сумња да су одговорни из Цоја Промета током 2017. и 2018. увозили брескве и нектарине из Грчке, преко три привредна друштва из Алексинца, Београда и Прешева, а затим их као домаће продавали Русима и приходовали 105 милиона динара.

‒ Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа ‘Цоја Промет’, извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију – наводе у МУП-у. 

Због евентуалног саучесништва у сачињавању лажне документације приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Тополе…

У МУП-у наводе да је акција хапшења спроведена у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском управом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Фото: Министарство унутрашњих послова Републике Србије

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =