У недељу су избори

Становници општине Алексинац имаће прилику да у недељу гласају на 88 изборних места, а право да гласа има 40.109 наших суграђана.

Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

Збирна листа ће бити истакнута на сваком бирачком месту у Србији, а на гласачким листићима који ће се наћи пред бирачима, изборне листе биће распоређене по редоследу њиховог проглашења.
У Србији је у поноћ почела изборна тишина уочи републичких избора, и трајаће до затварања бирачких места у недељу, 17. децембра, у 20 часова.

Иначе, изборна тишина је период током кога је у медијима и на јавним скуповима забрањено да се објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе или кандидате.

На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Законом о избору народних посланика за кршење правила изборне тишине предвиђене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица, а у зависности од прекршаја оне се крећу од 10.000 до 600.000 динара.

То се односи на телевизију, радио, штампане медије, али и на интернет портале коју су регистровани као медији, док кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − two =