U nedelju počinje lovna sezona

Za više od 250 članova Lovačkog udruženja „Srndać“ iz Žitkovca u nedelju počinje lovna sezona, koja će trajati šest sedmica. Na početku sezone, lovci će moći da love zeca i fazana, a u ostalim terminima samo fazana, kaže za naš Radio upravnik lovišta Dragan Stojanović.

Pored toga, postoji i godišnji plan lovnih dana, po kome se tačno zna kvota životinja koje je u toku sezone moguće odstreliti. Čim se ta kvota ispuni, dodaje naš sagovornik, dolazi do zabrane pucanja na tu vrstu divljači.

– Brojno stanje je glavni faktor lovnih dana, a po izveštajima sa terena znamo kada se lov prekida. Svakog proleća se po zakonu radi brojno stanje divljači, pa se na osnovu tog brojnog stanja određuje 10 posto divljači za odstrel. Sve ostalo ostaje u lovištu.

Ovo lovačko društvo najveći izvor prihoda ima od godišnjih članarina, za koje je potrebno izdvojiti oko 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a deo novca stiže i iz republičkog i lokalnog budžeta na ime razvoja i održavanja lovišta.

– Od tog novca kupili smo 1600 šestonedeljnih fazančića koji su spušteni u lovište. Takođe, 200 mladih fazana ostavljeno je za matično jato, to jest za puštanje u prolećnom naseljavanju lovišta. Trudili smo se da nabavimo i zečeve, ali njih trenutno nigde na tržištu nema. Brojno stanje zečje populacije je problem u svim lovištima, a razlozi tako malog broja zečeva nisu sasvim poznati. Neko spominje da je to zbog lovokradica, drugi krive pesticide. Ima i štetočina, šakala i lisica, koji uvek spaze i napadaju zečeve. Možda najveći razlog je sveža krv, bar po nekim rezultatima koji su rađeni u Kraljevu, po kojima od 9 jedinki osam nije bilo spremno za dalju reprodukciju. Krvno srodstvo je veoma bitno za osvežavanje populacije.

Stojanović ističe da i pored svih kontrola, lovokradica ima i uvek će ih biti, ali se svi zaposleni u lovačkim udruženjima i pravi ljubitelji i poštovaoci lova trude da im se stane na put i da se divljač zaštiti.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =