У недељу обележавање Шуматовачке битке – овог пута без пратећег програма

Обележавање 144. годишњице битке на Шуматовцу, једне од најсјајнијих победа српског оружја у српско-турским ратовима биће уприличена у недељу 23. августа.

У организацији Одбора за неговање традиција и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружења бораца Народноослободилачких ратова општине Алексинац, на Шуматовачком вису у 10 сати и 30 минута биће положени венци цвећа палим војницима Шуматовачке битке. Пре тога биће одржана служба коју ће служити алексиначки свештеници и која ће бити намењена  свим палим ратницима у српско-турским ратовима.

− Због епидемије ковид-19, ове године обележавање ће протећи знатно скромније него ранијих година. Неће бити културно-уметничког програма који је увек красио ово обележавање. Значи, осим службе црквених великодостојника и полагања цвећа неће бити других манифестација. Очекујемо да у полагању венаца учешће узму представници Министарства одбране, Скупштине општине Алексинац, патриотских удружења као што је Удружење бораца, Резервних војних старешина, пензионера, као и других патриотских организација, а долазак су најавили и из Удружење козака у Србији − каже Мића Милојевић, секретар борачке организације и члан одбора.

Шуматовачка битка представља један од најкрвавијих сукоба у Првом српско-турском рату и најзначајнију победу српских војника предвођених руским генералом Черњајевим.

У наредном периоду, тачније почетком септембра, Одбор за неговање традиција и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачких ратова општине Алексинац очекује обележавање још неколико значајних датума.

Другог септембра биће обележена 144. годишњица боја на Горњем Адровцу и погибија пуковника Николаја Николајевича Рајевског, а два дана касније и 214. годишњица битке на Делиграду. Обележавање ове значајне и велике победе над Турцима у Првом српском устанку организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − four =