Veći

Општинско веће: Све извеснија градња погона за запошљавање 700 радника

Општинско веће општине Алексинац је, након јавне расправе о Елаборату од осам дана, још једном на данашњој седници донело Одлуку о оправданости отуђивања грађевинског земљишта у јавној својини општине Алексинац у радној зони „Кукиш” без накнаде Компанији „Магна Ситинг” д.о.о – Оџаци. На овом земљишту компанија би градила нови погон уз обавезу да запосли најмање 700 радника.

Погледајте: На седници општинске владе усвојен Елаборат о “Магни”, градња фабрике све извеснија 

Како је казао уводничар Далибор Марковић, начелник Одељења за привреду у Општинској управи, није било никаквих предлога на предложени Елаборат у периоду док је он био на јавном увиду. Марковић је још објаснио и даљу законску процедуру до коначне одлуке о уступању земљишта „Магни”. О овој одлуци најпре се морају изјаснити одборници Скупштине општине, највероватније следеће седмице, затим задужени републички органи и коначно, Одлука долази поново на усвајање у алексиначки локални парламент.

У закључку Елабората о оправданости стоји да ће реализација инвестиционог пројекта „Магне” на територије општине Алексинац повећати укупан број запослених за скоро 12 одсто. Осим овог добитка за локалну средину, у периоду од пет година процењује се и финансијска корист за овдашњу самоуправу од преко 101 милиона динара. Од пореза на зараде планирано је око 89 милиона динара, порез на имовину за земљиште око 520 хиљада динара, порез на имовину за објекте преко шест милиона, накнада за заштиту и унапређење животне средине пет милиона и такса за истицање фирме 300.000 динара.

Veće

Како је вредност земљишта које локална самоуправа намерава да отуђи без накнаде, површине нешто више од три хектара и 12 ари, по процени Министарства финансија – Пореске управе у Алексинцу, вредно око 31 милион динара процењено је да ова инвестиција оправдава промену власништва ове три парцеле поред старог ауто-пута између касарне и хладњаче.

Јутрошња седница Општинског већа била је последње заседање општинске владе у овом сазиву. На новој седници видећемо нове већнике које треба да у догледно време изабере нови сазив општинског парламента који се конституише на данашњем скупштинском заседању.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 9 =