У недељу обележавање Битке на Буковику

На тромеђи трију општина Алексинац, Ражањ и Сокобања у недељу, 23. јула биће обележена 79. годишњица од Битке на Буковику која се водила на овој планини 24. јула 1944. године. У недељу, од 11 часова на споменику код Буковичке пољане, удружења бораца и организација које негују тековине Народноослободилачког рата из неколико општина југоисточне Србије положиће цвеће.

Овогодишњи домаћин овог догађаја је СУБНОР општине Ражањ и тамошња локална самоуправа која се потрудила да простор око и до споменика буде уређен, а да се људи који тог дана буду на овој планини пријатно осећају и да након полагања цвећа наставе са дружењем.

То нам је у изјави за наш медиј и потврдио др Драгиша Тодоровић, помоћник председника општине Ражањ и активиста у тој локалној заједници. Он је казао да спремно дочекује госте и да су се потрудили да буду успешни у улози домаћина, као што су биле њихове колеге из Алексинца и Сокобање, са којима наизменично организују обележавање ове битке.

Према званичним изворима и тумачењу историчара леве оријентације, битка је вођена на Буковичкој пољани између јединица Народноослободилачке војске, са једне стране партизанске 7. и 14. бригаде 23. дивизије и једног великог корпуса од 6.000 четничких снага, са друге. Наводно партизана је било 800 бораца укупно у обе бригаде, и они су бројнијем непријатељу нанели вишеструко веће губитке.

Четрнаеста српска ударна бригада формирана је наредбом Главног штаба НОВ и ПО за Србију 14. јуна 1944. у селу Рибару. Од формирања па до краја рата, ова бригада борила се, заједно са Седмом и Деветом, у саставу 23. српске дивизије.

Један број историчара и присталица четничког покрета има другачије тумачење ове битке и њен завршетак. Наводе да су партизани били бројчано слабији, али боље наоружани. Помињу и помоћ бугарских партизана и њиховог авиона, као и Италијане и минобацаче. На поменутој пољани недалеко од споменика палим борцима партизанског Народноослободилачког покрета налази се обележје које подсећа и на страдање четника у овој бици. Последњих година на њему се нађе и понеки букет цвећа.

У сваком случају Битка на Буковику је још једна епопеја из Другог светског рата где се српски народ са јаком жељом за слободом  нашао у вртлогу светских дешавања и још једном те слободарске идеје платио животима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − thirteen =