У Липовцу ће се градити „гвоздени пут”

Село Липовац, двадесетак километара удаљено од Алексинца, ускоро ће добити „гвоздени пут”. Не, није реч о железничкој прузи, ако сте можда на то помислили, већ о нечему сасвим другом, о нечему што малтене представља праву реткост у Србији.

‒ Виа ферата или у преводу гвоздени пут је, у ствари, уређена планинска стаза кроз тешко приступачне терене. Та стаза је уређена челичним помагалима, ногоступима, сајлама и клиновима и уз помоћ специјалне опреме,  коју чине шлем, појас и ферата сет, можемо потпуно безбедно да пређемо стазу,наравно, уз инструкције водича ‒ каже за наш портал потпредседник Планинарско-скијашког клуба Брђанка, Душан Радојковић. ‒ Виа ферата настала је у Италији у току Првог светског рата за потребе тадашње војске. Данас су ферате врло популарне међу планинарима, а користе се за техничко оспособљавање планинара и припреме за успон на технички захтевније врхове. Ова коју ћемо градити у Липовцу представља тек пету по реду у Србији, док их на Алпима има на стотине ‒ додаје Радојковић. 

Иницијативу за изградњу Виа ферате у Липовцу покренули су чланови Брђанке који су осмислили пројекат „Пут слободе –Виа ферата Липовац” који је подржало Министарство одбране Републике Србије. Укупна вредност пројекта, који ће бити реализовани у две фазе, износи 920.355динара, од чега је 799.635динара обезбедило Министарсто одбране, а остатак донатори.

‒ Изградња Виа ферате у Липовцу је битна за целу планинарску заједницу, али и за припаднике Министарства одбране и Министарста унутрашњих послова који ће у своје планове обуке моћи да уврсте и пењање на овој ферати. Тако ће Липовац, осим уређених планинарских стаза, пењачких смерова, стаза за вожњу брдског (МТБ) бицикла и терена за различите спортове моћи да понуди још једну актиност која ће свакако утицати на повећање броја гостију ‒ истиче Радојковић и изражава велику захвалност Установи за одмор и рекреацију деце у Липовцу и њеној директорици Милени Максимовић која је препознала важност овог подухвата и пружила пуну подршку на самом почетку.

Радови на изградњи Виа ферате у Липовцу треба да почну 6. септембра.


Берим, па Горњак

Најпознатија ферата код нас је Берим на Мокрој Гори, у општини Зубин Поток, на Косову и Метохији, а онда следи Горњак код Петровца на Млави.


Фотографије: ПСК Брђанка и Горан Ћопић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =