У главној улици: Осмомартовска понуда цвећа

У сусрет предстојећем Међународном дану жена, алексиначко шеталиште је и овог пута пуно продаваца који нуде разноврсно цвеће и цветне аранжмане, најзаступљенији осмомартовски поклон. Традиционална улична осмомартовска продаја цвећа почела је пре неколико дана на тезгама које су постављене на почетку пешачке зоне, а данас се тај број повећао, док се за сутра, на сам 8. март, очекује још већа понуда.

У сваком случају, избор је велики. Нуди се и саксијско и резано цвеће. Цена најпродаванијег цвећа, каранфила, је око 100 динара, док за један цвет руже треба издвојити од 200 до 250 динара, зависно од садржаја паковања. Цветни аранжман од три цвета гербера или ружа се креће око 700 динара. Просечно саксијско цвеће се може купити по цени од 150 до 300 динара, зависно од врсте биљке.

Оно што се саветује купцима осмомартовских поклона је да се, пре куповине, информишу о симболици цвећа које бирају за поклон. Па, док је црвено цвеће симбол љубави и не би требало да се поклања туђим женама, дотле љубичасто цвеће, као израз жалости, може изазвати неспоразум. Орхидеје се углавном поклањају старијим дамама као симбол дивљења, па су тако најпогодније за свекрве или таште, док розе ружа поручује да гајите нежна осећања према ономе коме је дарујете. И број цветова носи одређену симболику, али с обзиром да се о томе мало зна, довољно је да се испоштује обичај нашег краја и изабере букет са непарним бројем цветова.

Оно што не треба заборавити је да мушкарци женама поклањају искључиво резано цвеће, док су поклони у саксијама предвиђени за међусобна женска даривања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + fourteen =