У Дражевцу освећена црква Света Тројица, следеће године ново обданиште

Алексиначко село Дражевац убудуће биће препознатљиво и по прелепој новоизграђеној цркви у самом центру села. Уз присуство неколико стотина верника и грађана данас је архиепископ и митрополит нишки господин Арсеније освештао цркву Света Тројица, а затим и служио Свету архијерејску литургију.

Најзаслужнијим донаторима додељена су одређена признања. Светим Романом Ђунишким првог степена одликован је Мома Николић из Ниша, док су осталима уручене архијерејске грамате.

Идеја о градњи цркве у сопственом селу међу Дражевчанима је преовлађивала више деценија, али конкретно са њеном реализацијом се кренуло пре две године. Како каже агилни председник Месне заједнице Дражевац Зоран Јањош у првој фази је набављен пројекат и грађевинска дозвола, затим УТУ услови добијени су бесплатно од Урбанистичко-техничког завода у Нишу.

− После тога разговарао сам са господином Момом Николићем и када сам поменуо да имамо пројекат, имамо грађевинску дозволу, он је рекао да ће преузети остало да нам помогне да овај храм чим пре буде готов. Тако смо почели, пре неких 13 месеци смо закопали први ашов за темељ. Дошли смо данас до овога да освештавамо на Тројицу наш храм који се и зове храм Свете Тројице ‒ каже Јањош.

Николићеве компаније, а међу њима и „Младост” из Лесковца, према наводима мештана овог села су највећи донатори. Никако не треба заборавити и Микицу Драгутиновића из Новог Сада, иначе пореклом из Дражевца, који је одавно донирао плац на коме је изграђен овај верски објекат. Занимљиву донацију је дао, у виду крста, и некадашњи мештанин, а сада житељ Париза Мирослав Николић. Због тежине овај крст, уместо на згради, постављен је у дворишту цркве.

Запањујућа је брзина којом је црква изграђена, за само 13 месеци, што показује и жељу самих мештана да и у свом селу имају светињу. А да се не ради о малим средствима показује и планирана вредност по пројекту у висини од 300.000 евра, која је и вероватно већа када се саберу сви трошкови.

− Мештани су помагали и физичким радом и давањем новца. Имали смо скупљање новца за пројекат, грађани Дражевца су платили пројекат, уту услове, таксе, грађевинску дозволу. Жеља је била велика и могу да кажем да је 99,99 одсто грађана учествовало са донацијом ‒ каже наш саговорник.

Јањош каже да постоји храм у Доњој Трнави на ком пише да је 60 одсто Дражевчана учествовало у изградњи те светиње.

− Често се овде чуло: „Имамо ми већ један храм у Доњој Трнави, али желимо да имамо и у нашем селу”. Била је жеља да једног дана не идемо из Дражевца, да се млади крсте, венчавају овде. Имамо посебну обавезу у вези тога, венчавања, јер ми смо добили осмогодишњу школу, а имали смо само четворогодишњу. А ја сам се једном нашалио гледајући родитеље и децу да морамо ово сад да напунимо кад имамо осам разреда − са осмехом нам председник села препричава новости из места.

Јањош најављује да уз помоћ донације следеће године почињу да граде вртић. Сада имају вртић за двадесетак деце, али није целодневни боравак, већ само четворочасовни и предшколско.

− Имамо 29 родитеља који воде своју децу негде са стране у целодневни боравак да би могли да иду на посао. Мислим да ће тај вртић бити пун погодак да нам деца остају овде, да родитељи остају овде и долазе нови.Све је то у центру села и биће у центру села, у школском дворишту ће бити вртић, има простор има припремљена парцела − уз ову поруку завршавамо разговор са дражевачким председником.

Данашњи чин великог освећења храма извршио је митрополит Арсеније уз саслужење протојереја Братислава Вукићевића, Архијерејског намесника алексиначког, Дејана Арсића секретара ЕУО Епархијске нишке, Дејана Мијатовића, надлежног пароха трнавског, Ивана Миленовића, пароха четвртог алексиначког, протођакона Ђорђа Филиповића и ђакона Николе Ераковића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 10 =