У Дому омладине изложба посвећена генералу Черњајеву и руским добровољцима

У Дому омладине синоћ је свечано отворена изложба под називом „Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију”, посвећена јединственом догађају у историји руског народа, који се десио пре 145. година, када се први пут појавио феномен војног добровољства, независног од државе, а које је подржало грађанско друштво, истакнути представници војне, пословне и научне елите.

Аутор изложбе је професор др Алексеј Тимофејев, који предаје савремену историју на Филозофском факултету у Београду. Поставка изложбе је сачињена од збирке докумената и фотографија добијених махом из Русије и која говори о доласку руских добровољаца и улози генерала Черњајева у српско-турским ратовима за ослобођење Србије.

Након свечаног отварања поставке уследило је и занимљиво предавање др Милана Пиљака са Института за новију историју Србије, који је говорио о дешавањима у Русији и позадини долазка руских добровољаца и помоћи у ослобађању балканских држава од Османског царства.

− Оно што је било значајно јесте да се тада јавила идеја Панславизма, која је постојала раније, али је овај догађај нешто што је омогућило да се она просто рашири, да добије своји неки циљ и имала је директан утицај на доносиоце одлука у Петровграду, пре свега на Александра Другог и на Александра Горчакова, министра спољних послова, да пошаљу добровољце у Србију. Та помоћ је била врло несебична, људи су жртвовали своје животе, скоро половина добровољаца је изгинула и никад нећемо сазнати тачан број добровољаца али се тај број кретао од 4500 до више од 5000 војника. Ту нису били само војници и официри, већ и медицинско особље и велики број медицинске помоћи која је била преко потребна – казао је др Пиљак у свом излагању.

Промоцији ове изложбе присуствовао је и Јевгениј Баранов, директор Руског центра за науку и културу „Руски Дом” из Београда.

Изложба ће за алексиначку јавност бити доступна још неколико дана, а на улазу у Дом омладине налази се QR code који можете скенирати својим телефоном и који ће вас одвести до детаљног појашњења читаве изложбе кроз тридесетоминутни видео садржај.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three − three =