Дан примирја обележава се и у Алексинцу

Сутра је 11. новембар, државни празник, иначе Дан примирја у Великом рату. На овај датум нисмо увек превише обраћали пажњу све до 2012. године када је и званично почео да се прославља. Пре тога од 2005. године овај датум се обележавао као обавезан школски час у сим основним и средњим школама у Србији.

У многим земљама широм света овај дан је празник, а 11.11. у 11 сати уз специјалну вагону маршала Фердинанда Фоша у шуми Компијену  у Француској силе антанте и Немачке окончале су сукоб потписивањем примирја којим је предвиђен прекид непријатељстава повлачење немачких трупа уз очување инфраструктуре, размена заробљеника, уништавање немачких ратних бродова и подморница и ратна репарација.

− Први светски рат званично је окончан 28. јуна 1919. године миром. Код нас је важно да и ми славимо 11. новембар, јер тиме стајемо у ред земаља које су се званично бориле за слободу и бољу будућност. Вежно је јер је у Србији Велики светски рат окончан београдским примирјем потписаним два дана касније, тачније 13. новембра 1918. године, а потписали су га Србија и нова држава Мађарска настала после распада аустроугарског царства која је морала да се повуче из Баната, Бачке и Барање да би ово примирје било потписано, а које је иста држава тражила још 7. новмбра − објаснио је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца.

Постоје, за сада, неформални предлози да се овај празник зове Дан победе, и не било какве победе, већ Дан величанствене победе, јер велики рат је Србију коштао 1,4 милиона погинулих, умрлих или убијених људи. Тим поводом 11. новембра у 11 сати на Старом гробљу у Алексинцу код споменкостурнице где су сахрњени умрли у Првом светском рату одржаће се комеморативни скуп. Службу ће вршити свештнство храма Светог Николе у Алексинцу, а цвеће ће положити делегације Општине Алексинац, Удружења бораца народноослободилачког рата и друге патриотске организације. Скуп организује Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјски датума општине Алексинац.

Својеврстан вид обележавањаовог празника је ношење амблема, тачније цвета наталијине рамонде, феникс цвета који и онда када увене када га посипете он никне као из пепела.

Насловна фотографија из архиве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =