У част Светог Саве свечаности  и у средњим школама

Поводом прославе школске славе Свети Сава свечано је било и алексиначким средњим школама. Овдашње три установе су одржале свечане приредбе и сечење колача. У Алексиначкој гимназији обред приликом резања славског колача водио је јереј Александар Срнић, који је уједно вероучитељ у овој школи.

Домаћини славе су били ученици одељења III2, а наредне године колачари ће бити ђаци садашњег трећег разреда у трећем одељењу. На почетку академије хор школе је отпевао светосавску химну, а затим су ученици извели и прикладан програм, који увек изазива интересовање овдашње јавности.

Присутне је у име Гимназије поздравила директорка Данијела Вељковић, а међу гостима су били и некадашњи просветни радници и директори ове установе. Тако је настављена добра пракса да Савиндан окупља, поред садашњих ученика, и просветне раднике и оне који су својим радом и трудом допринели очувању угледа ове установе.

Од бивших ученика школској слави су присуствовалa и браћа Никола и Филип Трајковић, врхунски спортисти и дипломирани електроинжињери, који постижу запажене резултате и у спорту, али и у професионалном раду.

У име локалне самоуправе у мултимедијалној сали, где се одржавала свечаност, била је Вања Стаменковић, начелница Одељења за финансије Општинске управе.

Прослава Савиндана је поново постала значајан догађај у Алексиначкој гимназији, као и у осталим образовним установама у нашој општини, од 1993. године када су просветне власти Србије и званично одобриле прославу Светог Саве у школама и другим образовним установама. И од тада, све школе у нашој земљи поново славе највећег српског просветитеља. Иначе, после 1946. године у нашим школама се није славио Свети Сава .

Празник Светог Саве је један од највећих празника Српске православне цркве..

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + nine =