Korona

У Болници „црна” седмица: Медицинари све болеснији, а пацијенати све бројнији

На иницијативу руководства и запослених у Општој болници Алексинац уз помоћ Општинског штаба и Црвеног крста, простор у старој болници који је био намењен за будућу дијализу прилагођен је за ковид одељење где су смештана десет кревета за добијање терапије.

Тај посао је био обављен у време првог таласа епидемије, што је у многоме помогло да пацијенти са нашег подручја добију здравствену заштиту, а да не морају да путују за Ниш. У ковид амбуланти ангажован је велики број особља, доктора и медецинских сестара.

bolnica

У овим просторијама, такозвана стара хирургија, као и у осталом ковид простору у току прошле седмице, осим датих 1084 терапија, било је 288 првих и 543 контролних прегледа. Наравно, нија свака недеља овилико драстична по броју пацијената, али и када је нешто мирнија ситацијa, број пацијената по овим категоријама се мери у више стотина.


Величанствене докторице

Две докторке су већ девет месеци на челу алексиначких медицинара који раде са пацијентима са респириративним проблемима или код којих је евидентиран вирус корона. О њиховом раду и залагању осталог медицинског особља је и на седници Општинског штаба говорио директор Опште болнице др Горан Видић.

− Имамо само два пулмолога. Дневно дајемо и 150 терапија. То је велико оптерећење за њих, за медицинске сетаре и техничаре. Молим грађане да буду коректни према особљу које тамо ради. Те две докторице, морам да кажем по имену и презимену, др Катарина Стојковић-Стајић и др Светлана Шуњеварић раде пуних девет месеци. На срећу, без дана боловања и са минималним одмором од пар дана, колико је то могуће. Значи, раде неприкидно субота, недеља, прва, друга смена. Заиста су на ивици издржљивости. Верујте ми, то је веома тешко − објашњава др Видић.

Оцена пацијената о раду ових медицинских радника и тог одељења, а нарочито докторке Катарине, дошла је и до чланова Савета за здравље у општини Алексинац. Председница овог тела Слободанка Јовановић, која је и први човек алексиначког дела Републичког фонда за заствену заштиту, на недавној седници је казала да многи корисници услуга долазе код ње и износе похвале на рад ковид одељења, а посебно на пожртвованост др Катарине Стојковић-Стајић.

И чланови породица оболелих пацијената, са којима смо разговарали, имају само хвале за рад овог одељења, мада и они знају да услови нису адекватни и да би било боље да су просторије сређеније. Њима је у овом тренутку битније да примљена терапија и збрињавање њихових најмилијих дају резултате. Господин из једног овдашњег села, чија је супруга оболела од ковида и опоравља се у Сокобањи, сматра да је та прва реакција докторке Катарине придонела да његова супруга, хронични болесник, преброди ове тешке тренутке. Он нас уверава да је лично чуо када је др Катарина казала да ће и викендом да ради и ако има слободне дане.

Kovid ekipa Opšte bolnice
Ковид екипа Опште болнице (фотографија из архиве).

За алексиначке медицинаре овакви напори су део њиховог позива, а из своје скромности нису услишили нашу жељу да нам пошаљу и фото запис како бисмо илустровали овај напис.

Можда су мало и „обесхрабрени” написима који ових дана, са видео снимком, круже друштвеним мрежама и у појединим медијима о несређеним просторијама у којима пацијенти добијају терапије.


А да нам није ковид амбуланте?

Што се тиче простора, др Видић је још раније казао да немају други простор и да је за људе то неповољно. Да би се људи заштитили постављена су испред два шатора. Стиче се утисак и када би се нашле додатне просторије, проблем би био са медицинским особљем.

Фотографија преузета са Фејсбук странице Црвеног крста.

− Нема довољно доктора. Укључили смо и младе лекаре, али заиста није исто кад прегледа специјалиста и када прегледа лекар опште праксе. Радимо пуним капицитетом, реко бих преко могућности. Тако молим људе, да схвате да та амбуланта није била предвиђена. Ми смо нашли неко решење и колико је могуће то опремили. Ми нисмо имали времена да више од овога сређујемо. Да нема ковид амбуланте људи би морали да иду у Ниш, који би био алтернатива за примање ових 160 терапија дневно − упозорава др Видић у изјави за наш медиј.

А да је ситуација више него тешка показују и подаци. Од осам лекара специјалиста на интерном одељењу, пет је позитивно и једна докторка је у изолацији због контакта са позитивним чланом породице.

− Остала су два лекара који раде и повукли смо тренутно два специјализанта са специјализације. Опет кажем то нису специјалисти. Тешка је ситуација и на хирургији, ту је пола хирурга позитивно. Ми их и немамо превише. Од четири анестезиолога један је позитиван, један у изолацији − објашњава др Видић.

И поред такве тешке ситуације у овој установи покушавају да смање чекање на терапију. Пошто немају могућности ангажовања новог медицинског особља, нити запошљавње нових радника, ангажоваће неког од већ упошљених да поред својих редовних активности на основу пристиглих пацијента направе оквиран распоред примања терапија. Тако да пацијенти не чекају и по неколо сати у амбуланти или испред да приме терапију, већ да могу да оду кући или негде где је топлије.


Ако сте хитан случај не оклевајте

 Први човек алексиначке болнице каже да већина грађана има разумевање за насталу ситуацију и на прегледе који нису у вези са ковидом долазе само када морају. И на то им је веома захвалан. Али их је и позвао да ако имају било какву сумњу на своје здравствено стање дођу на преглед без обзира што је скоро десет одсто запослених ван система.

− И онај који лоше процени и нема потребу за хитну интервенцију, боље је да дође него да седи кући и да евентуално доживи инфаркт или да има укљештење, увезана црева − поручује др Видић уз упозорење да они немају од кога да траже кадровску помоћ, док од њих траже да шаљу кадрове у Ниш.

Др Видић истиче да су они изабрали овај позив и да се не жале на околности у којима раде, већ само указују колико је ситуација тешка и колико је потребно међусобног разумевања и поверења како би систем функцинисао у најбољем могућем интересу пацијената.


Не посустају

Алексиначке здравствене раднике и поред тешке ситуације „борбени” дух не напушта. У једној објави на фејсбуку окачена је фотографија дела тима Рентген службе Опште болнице Алексинац у борби против короне. Они саоштавају да кроз ову службу дневно прође од 90 до 120 ковид пацијената.

Ови медицински радници и лично осећају колико је тешко радити у ковид службама, али и о значају међусобне подршке.

Одлучна је и њихова порука да нема одустајања: „Уз АТД и службу Лабораторије носимо велики терет, али не посустајемо. Поздрав за све колеге”.

Фотографија преузета Фејсбука.

Очито да нам је сада, него икада пре, потребно међусобно разумевање у борби против вируса корона. А о просторијама, пропустима и о нашем личном и друштвеном понашању биће времена да причамо после смиривања короне.

Насловна фотографија: Из архиве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 8 =