Право време за подизање засада

Будући воћари, а и ви који желите да проширите постојеће засаде, сада је право време за јесењу садњу воћа.

Садња воћака се врши за време зимског мировања, од почетка новембра до краја марта, а стручњаци Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш сматрају да предност треба дати баш јесењој садњи, од опадања лишћа до првих мразева, јер тада посађеним садницама стоји на располагању довољна количина воде у земљишту, пресеци жила калусирају и на њима се образују жиле сисалице, које рано у пролеће, са првим порастом температуре, почињу да обављају своју функцију.

Оно што стручњаци још саветују, јесте да се треба изузетно водити рачуна о дубини садње. Саднице морају бити посађене тако да им место калемљења буде десетак центиметара изнад земље, никако под земљом, јер ће доћи до ожиљавања места калемљења. Не треба садити ни превише плитко да не би дошло до измрзавања. Најбоље је ако се још увек види траг до које дубине су биле посађене у расаднику. Садња се обавља у јаме довољно дубоке да садница може да се посади на дубину на којој је била у расаднику.

Уколико је коренов систем предугачак, жиле пре садње би требало скратити на око 20 цм дужине. Коренов систем пре садње треба потопити у смешу раствора неког фунгицида, земље и говеђе балеге. У сваку јаму се убацује инсектицид као превентива против земљишних инсеката.

После нагртања земљу добро угазити, залити са 10 литара воде по садном месту, а затим, после понирања воде, нагрнути преосталу земљу око саднице.

Висина скраћивања садница зависи од врсте воћа и од узгојног облика.

Међитим, недостатак јесење садње је мугућност крађе и неопходна је заштита од зечева и пољских мишева.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + two =