У Библиотеци синоћ представљена књига „Одрођени књижевник”

У читаоници Библиотеке „Вук Караџић” у Алексинцу синоћ је одржана промоција књиге „Одрођени књижевник” аутора проф. др Зорана Аврамовића, једног од наших најугледнијих социолога културе.

У овој публикацији проф. Зоран Аврамовић је систематским критичким приступом анализирао политичке, идеолошке и националне ставове седморице савремених српских писаца о српском народу у српско-југословенској стварности у периоду од тридесет година, од 1990. до 2020. године.

Поред самог аутора, исцрпно и занимљиво излагање имала је и историчарка др Софија Божић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије.

Говорници на промоцији, дајући своје мишљење о обрађеној теми књиге, подсетили су да српско друштво почива на два стуба – цркви и језику, односно књижевности. Указали су на традицију да се српски писац одувек на неки начин мешао у политичку стварност државе и друштва и као такав имао велику улогу у креирању друштвеног и културног ентитета.

У другом делу присутни посетиоци ове промоције, међу којима је било доста историчара, били су у прилици да и сами узму учешће у панел дискусији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =