У Библиотеци представљена изложба о познатом градитељу виолина

У просторијама Библиотеке „Вук Караџић” данас је представљена изложба слика „Зворнички страдивари” аутора Негосаве Стјепановић, Станислава Томића и Жељка Николића, коју је приредила овдашња библиотека, а која је уприличена у част Николе Васића, најпознатијег градитеља виолина између два светска рата.


Никола Васић рођен је у Зворнику (БиХ) 1893. године и спада у најбоље градитеље виолина у свету између два светска рата. Године 1908. одлази из Зворника за Нови Сад на изучавање заната за прављење гудачких инструмената, а занат усавршава у тадашњој Чехословачкој. Боравио је и у Русији, Кини и Јапану да би се најзад 1925. године настанио у САД. Ту га открива чувени северноамерички виртуоз на виолини Елман и назива највећим светским градитељем виолина, упоређујући га са Страдиваријем, највећим и најпознатијим градитељем виолина и других гудачких инструмената на којима су свирали или свирају највећи уметници. Елман је чак сматрао да Васићева жица „Г” има боље тонове од Стадиваријеве виолине. Васић је за чувени Елманов квартет израдио две виолине, виолу и чело. Долазио је у Зворник у два наврата, 1928. и 1930. године. Осећао је носталгију за родним крајем и често се дописивао са родбином коју је имао у свом родном граду. Умро је 1961. године у Балтимору (САД).


Изложбу је свечано отворио директор Библиотеке „Вук Караџић” Војкан Поповић, а отварање су уприличили и наступи двеју ученица виолине Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” из Алексинца и то Јелене Лазић и Хелене Вучић.

Изложба је организована уз подршку Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине и Народне библиотеке из Зворника.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =