У Алексинцу: Тешко је, вирус угрозио рад Болнице, вртића, комуналаца…

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац се погоршала у односу на претходну седмицу и стручњаци је оцењују као тешком. Број заражених Ковидом 19 расте, расте и број првих прегледа и, нажалост, и број смртних случајева.

С друге стране, смањује се број здравствених радника у систему, јер неки су оболели, други су у самоизолацији због тога што су били у контакт са зараженом особом, пре свега у породици. Тешка је ситуација и у Предшколској установи „Лане”, јер има оболелих и у самоизолацији међу запосленим, а скоро да нема јавних установа и предузећа у којима бар један радник није заражен вирусом.

Колико је тешка епидемиолошка ситуација, указује и извештај о броју заражених који је Општинском штабу на данашњој седници предочио др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу. У протеклих седам дана од 843 тестирана узорка 268 је позитивно на вирус корона. У истом периоду број првих прегледа у овој установи је био 386 и дате су 1084 терапије. Др Живадиновић је казао да је преко десет одсто запослених у Болници због обољевања или самоизолације ван радних функција. Од 299 упослених, 35 није радно ангажовано због вируса.


Пре подне и четврта ординација

У Ковид амбуланти у Житковцу тренутно је три пута више првих прегледа него на почетку месеца, а прошле недеље их је за 15 одсто било више него претходне седмице. Због тога од данас у преподневној смени уместо три радиће четири лекара, док ће у другој и даље бити три доктора.

 

Kovid ambulanta Žitkovac

Епидемилог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља, о тим новинама и забрињавајућим подацима је на данашњој седници упознао и чланове Општинског штаба за ванредне ситуације.
Др Живадиновић је још казао да се одустало од идеје да се у случају потребе отвори ковид амбуланта на Алексиначком Руднику, већ је најавио да ће, ако буду приморани, због повећања пацијената са респираторним симптомима, целу житковачку амбуланту претворити у ковид. Остали грађани, који имају потреба за другачијом врстом здравствених услуга са тог подручја, добијали би их у Алексинцу.

Када се погледају статистички подаци, може се приметити да је на почетку месеца ретко кога дана било више од 30 прегледа, док је на крају месеца најчешће дневно било око 90 првих прегледа. Било је дана и са троцифреним бројем. Најкритичније је било 24. новембра када је евидентирано 104 првих прегледа.


У хали такмичарски спорт – у вртићу ко мора

Штаб за ванредне ситуације на подручју општине Алексинац је на данашњој седници донео и неколико одлука по пристиглим захтевима. У спортским објектима, којима руководи Спортско рекретивни центар Алексинац, убудуће ће моћи да тренирају само спортисти такмичарских клубова.

Оваква мера је донета како би се смањиле гужве у спортским објектима и мешање међу групама, а у циљу смањења опасности од ширења вируса. Установама културе наложено је да и даље редукују своје програме, као што су то чинили у новембру.

Због све већег броја оболелих и у самоизолацији међу запосленима у Предшколској установи „Лане” Штаб је препоручио да ова установа свој рад организује у складу са тренутном епидимиолошком ситуацијом, односно да у циљу обезбеђивања рада у централним објектима поједине групе буду затворене. Због појаве вируса, осим две јаслене групе у централном објекту, затворена је и припремна група у Корману.

Штаб је, такође, обавезао „Лане” да родитељима који доводе децу дају писмено обавештење да су упознати да у случају да је дете или неко од чланова породице заражен не треба да своје наследнике доводе у вртић. Родитељи ће то обавештење потписати чиме потврђују да су разумели његову садржину. Како се чуло од стручних људи ван ове установе, било је случајева да ова препорука у досадашњем периоду није поштована од појединих родитеља.

Каква је тренутна ситуација у „Ланету” може се закључити на основу података који су се чули на штабу. Крајем прошле седмице седам радника је било позитивно на вирус ковид, због чланова породице у изолацији их је 11, а на боловању из других разлога осам. Међу малишанима њих шесторо је позитивно на вирус, а 49 не долази због других болести. Због страха родитеља од тренутне епидемиолошке ситуације 141 дете не похађа вртић, па од 526 деце у целодневном боравку, у претходној недељи је долазило њих око 270.

Због појаве вируса код једног запосленог престао је са радом Дневни боравак Центра за социјални рад у коме су боравила деца са сметњама у развоју. И ЈКП „Комуналне услуге” има кадровских проблема због вируса короне. Међу оболелим и онима у изолацији има и возача, па је директор Будимир Марковић најавио могућност да неке услуге које су се пружале на седам дана буду редуковане на две седмице.

На снази и даље остају све мере које је донео републички Кризни штаб.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + four =