У Алексинцу обележен Светски дан Рома

Уз звуке ромске музике и неколико штандова на којима су представљене народне ношње, ручно рађен накит, литература на ромском језику и уз специјалитете ромске кухиње данас је на платоу Дома културе у Алексинцу обележен 8. април – Светски дан Рома. Активисткиње удружења „Нада” и ученице ромске националности из неколико алексиначких основних школа дружиле су се са грађанима, а на једном штанду посебно за ову прилику прављени су беџеви са порукама на ромском и српском језику који су поклањани посетиоцима.

‒ Овом манифестацијом желимо да покажемо нашу културу и нашу традицију – каже нам Наташа Петровић, председница Удружења Нада из Алексинца и једна од најпосвећенијих ромских активисткиња на подручју општине Алексинац. 

Svetski dan Roma
Дружење са алексиначким школарцима 

Осим штандова на којима је представљена ромска традиција, у склопу ромског празника одржана је и радионица плетења корпи од прућа, а приређена је и хуманитарна акција на којој су прикупљане играчке за малишане ромске националности.

Svetski dan Roma
Највише пажње привукао је штанд на којем су израђивани беџеви 

И поред различитих програма инклузије Рома, они су и даље једна од најугроженијих група, која се суочава са тешким условима за живот и дискриминацијом. Један од највећих проблема Рома, који су после Срба најбројнији на територији општине Алексинац, представља незапосленост.

‒ Образовање смо успели да подигнемо на виши ниво, деца нам иду редовно у школу, завршавају основну и уписују средњу и те границе образовања су померене. Ниво здравствене заштите је такође подигнут, више је деце која се вакцинишу. Међутим велики проблем имамо са запошљавањем, али то није проблем само Рома него, нажалост, и већинског становништва у Алексинцу – каже нам Наташа Петровић.

Обележавање Дана Рома у Алексинцу је помогла и локална самоуправа кроз пројекат „Интеркултурално образовање”. На подручју општине, према последњем попису, живи око 2.000 Рома, односно толико је оних који се изјашњавају као припадници ромске националности.

Svetski dan Roma
Познати Роми

Светски дан Рома слави се у знак сећања на први већи међународни сусрет ромских представника у Челсфилду, код Лондона, 1971. године. Тада је „Ђелем, ђелем” (Ишао сам, ишао) проглашена ромском химном, а одабрана је и застава, плаво-зелена двобојка са црвеним точком у средини, који симболише миграцију Рома током историје. Међународни дан Рома службено је проглашен 1990. године у пољском граду Сероцк.

Svetski dan Roma


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + four =