У Алексинцу: Новогодишњи празници и корона, одговор тек следи

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је у протеклих седам дана била повољнија у односу на седмицу раније. То се може закључити на основу изнетих података о броју новозаражених које је члановима Општинског штаба за ванредне ситуације на данашњој седници презентовао др Сретен Вујошевић, помоћник директора за медицинске послове Опште болнице у Алексинцу.

У периоду од 28. децембра прошле године до 4. јануара ове тестирано је 517 лица и код 107 особа је евидентирано присуство вируса корона. Др Вујошевић је износећи ове податке казао да је у седмици иза нас за око 30 одсто пао број новозаражених у односу на ранији период. Да подсетимо, пре овог седмичног пресека за исти период од 691 тестиране особе њих 149 су биле позитивне на вирус корона.

Још значајнији податак за епидемиолошку ситуацију на подручју наше општине је број првих прегледа у Ковид амбуланти у Житковцу. Њих је у протеклој недељи било 188, у истом периоду било је и 661 поновни преглед, а код 142 пацијента се водио као не ковид преглед. Поређења ради, седмицу раније је било 323 првих, 825 поновних и 167 не ковид прегледа.

Одељење АТД у Општој болници и ковид служба ове установе и даље имају пуне руке посла. У протеклих седам дана било је 235 првих, 616 контролних прегледа уз датих 850 терапија. Општој болници стиже и помоћ из буџетских резерви у виду набавке рендгенске касете, пошто је сада овој служби на располагању само једна половна, што представља ризик за рад овог важног апарата у дијагностиковању ковид пацијената.

Да ли је овај пад новозаражених последица неспремности грађана да се у дане викенда обрате ковид службама или се реално смањила циркулација вируса, показаће ова седмица. Она ће дати и одговор какви смо били у новогодишњој ноћи, односно колико смо се придржавали заштитних мера у борби против вируса короне.

Један коментар

  1. Na zvaničnom sajtu kovid19 se navodi da je danas, 04.01.2021. zabeležen 31 novozaražen u Aleksincu. To je oko 62 na 100.000 stanovnika. Nije baš ohrabrujuće, ako znamo da je Beograd imao duplo manje.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 15 =