bolnica

У Алексинцу: Ковид се „примирио”, али је још присутан

Овонедељно тестирање пацијената са подручја општине Алексинац код којих се сумња да су заражени ковидом показало је да овај вирус стагнира, али да је још увек присутан. Почетком седмице, у понедељак и уторак тестирано је по 20 особа, с тим што првог дана није било позитивних, а другог је забележен један случај. У среду, од 21 узетог узорка ниједан није био позитиван, док јуче од 17 тестираних особа две су биле заражене вирусом корона.

Позитивна ситуација је била и са првим прегледима. У понедељак их је било осам, у уторак и среду по два, а јуче ниједан. Ови изнети подаци односе се на тестирање и прегледе у ковид одељењима Опште болнице. Потпунији увид у епидемиолошку ситуацију имаћемо у понедељак када добијемо резултате и из ковид амбуланте у Житковцу која ради при Дому здравља Алексинац.

У претходној седмици, у пет радних дана, било је 58 првих прегледа што је знатно више него у текућој. У том периоду узето је и 150 узорака за тестове и девет је било позитивно. Ситуација са ковидом стабилизовала се још средином августа, када су дневно била по три, четири позитивна узорка. Од 22. до 26. августа није било ниједне новозаражене особе иако је дневно тестирано тридесетак пацијената. Било је и касније дана без позитивних налаза, али и са једним до три, 31. августа.

Опадао је и број првих прегледа и било је периода када су они били једноцифрени. Од 20. до 28. августа и од 4. септембра до даљег.

Епидемиолози и здравствени радници су сагласни да је овако стабилно стање позитивна ствар и за њих и за грађане, али да места опуштању нема ни за кога. Са поласком деце у школу и повратак људи са одмора пред свима су нови изазови, па није пожељно дозволити вирусу да поново узме маха. За сада, струка каже, најефикасније је придржавање прописаним мерама, ношење маске у затвореном простору, поштовање физичке дистанце и редовно темељно прање руку. Наравно, ако сте у могућности, треба избегавати и велике скупове где није могуће поштовати мере заштите. Лична одговорност је најважнија.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =