У Алексинцу: Корона пристиже, бројке забрињавају

Статистички подаци о броју заражених у протеклој седмици на подручју општине Алексинац су упозоравајући и почињу да забрињавају овдашњу стручну јавност. Због повећања броја грађана који се јављају на прегледе са симптомима који указују на присуство вируса, ковид амбуланта од петка ради у две смене. Како је објаснио епидемиолог и директор алексиначког Дома здравља др Родољуб Живадиновић, већ у четвртак је примећено повећање броја пацијента, што их је навело да од сутрадан активирају и другу смену. Тај потез се показао као исправним, јер је у петак било дупло више особа које су се јавиле за преглед.

У седмици иза нас од 574 тестирана пацијента код 31 је откривено присуство вируса корона, што је скоро дупло у односу на седам дана раније када седмично било свега 17 заражених. Сличне податке изнео је и епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

− Дуг временски период смо имали мало позитивних на корону у општини Алексинац. Било је и по десетак узастопних дана без иједног позитивног. Након кратког примирја следи повећање од почетка прошле недеље. Значи дотле смо имали 1 до 2 дневно, а од почетка прошле недеља до данашњег дана, то јест до јуче 5 до 6 дневно новозаражених. Једини изузетак је била сада недеља, када није било заражених. Видећемо шта ће се дешавати даље. Време је повратка са годишњих одмора и углавном су то особе које су донеле корону из иностранства, те се очекује њено даље ширење − упозорава др Живадиновић уз напомену да ће се тек видети какав ће бити интензитет ширења вируса.

Ни ова седмица није славно почела. У понедељак од 100 тестираних код 6 особа је пронађен вирус корона. И остали доступни подаци наговештавају да се ближи крај опуштеног понашања у борби против ширења КОВИД-а.

У Општој болници од 10. до 17. августа било је 170 првих и 156 других прегледа уз 35 прегледа ковид пацијената. У истом периоду у ковид амбуланти Дома здравља у Житковцу урађено је 180 првих и 189 других прегледа. У овом објекту било је и 182 нековид прегледа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =