У „Алексинац кроз време” модерним средствима

У оквиру овогодишњег програма академије „Протина беседа” и обележавања 155. година од рођења Проте Стевана Димитријевића биће представљена апликација „Алексинац кроз време”, својеврсни интерактивни водич за упознавање знаменитости и историје нашег града и општине. У реализацији ове апликације учествовала је група аутора „Култура++” и Центар за културу и уметност, под покровитељством општине Алексинац.

− Идеја за апликацијом је настала из потребе свих посетилаца нашег града да сазнају нешто о знаменитим Алексинчанима, о интересантним локацијама које би овде посетили – поручује Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност.

ЦКУ инспирацију је пронашао у већ постојећој апликацији „Алексинац кроз време”, коју су двојица тадашњих студената електронике Огњен и Никола радили као свој семинарски рад.

− Сама апликација је са почетка била пројекат на факултету, који смо колега Никола и ја направили током студирања електронике. Имали смо професора који је генерално поред електронике био веома заинтересован и за културу. Желели смо да направимо апликацију која ће дигитално да промовише културу Алексинца, на шта нам је професор дао одрешене руке и ми смо, тада као „студенти аматери” успели да направимо првобитну апликацију – рекао је за наш портал, Огњен Маринковић, један од аутора „Алексинца кроз време”.

У њихов рад укључило се још неколико сарадника, заједно окупљених под именом Култура++. На захтев Центра за културу и уметност, унапредили су првобитну апликацију, са сличним садржајем, тако да она сада садржи три целине, историјат Алексинца, биографије знаменитих Алексинчана и интерактивну мапу града Алексинца и општине на којој посетиоци могу да сазнају све о занимљивим културним и историјским споменицима и грађевинама које се налазе на њеној територији.

 

− Крајем прошле године, контактирала нас је директорка Центра за културу и уметност са жељом да унапредимо апликацију на неки репрезентативнији ниво, јер је она до тада била само пројекат. Апликација је сада готова и спремна за преузимање – додао је Маринковић и закључио да му је веома драго што је неко препознао њихов рад.

Апликација, поред свега наведеног садржи одабир језика и величину слова. Тако је поред српског (на ћирилици или латиници), на сајту доступно читати садржаје и на енглеском и руском језику. Једна од занимљивости ове апликације јесте и та да све текстове на српском језику за вас може да прочита глумац Милош Паовић, у својству наратора.

 

Унапређена верзија апликације „Алексинац кроз време” од недавно се налази на Гугловој Плеј продавници (Google Play Store) и могу је бесплатно преузети сви корисници смарт телефона и таблета. Тренутно броји преко 100 преузимања, а верујемо да ће након промоције тај број бити много већи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =