„Тврдоглаво слонче” носи важну поруку о самопоуздању

Најмлађи суграђани нашег града били су синоћ у прилици да на платоу Дома културе погледају луткарску представу „Тврдоглаво слонче” Путујућег позоришта „Весела типчурина” из Београда.

Упркос киши малишани су уживали у причи о слонићу који због кризе идентитета креће у путовање и у контакту са другим животињама у џунгли жели да постане неко други. Ову причу о одрастању, неприхватању себе и других, кроз адаптацију текста старе народне афричке приче под истим именом, доносе нам на сцену глумци Никола Ракочевић и Немања Јокић.

− Ово је афричка народна бајка која се у оригиналу исто зове ‘Тврдоглаво слонче’ и ми смо је адаптирали и претворили у драмски текст од кога смо направили представу. Што се тиче слончета, оно просто у тој бајци има проблем са идентитетом и то питање прихватања које је изузетно важно за децу, поготово када се сусрећу са одређеном групом где просто свако жели да буде индивидуа и да буде прихваћен. Са тим се деца суочавају већ кад крену у вртић, а тек кад крену у школу то је нешто што је изузетно важна тема – рекао је, у разговору за наш портал, глумац Никола Ракочевић. 

Сценографија ове луткарске представе сачињена је у једном покретном ковчегу на коме је и израђена сцена. Покретне слике, предмети од дрвета, животиње, лијане, дрвеће и глумачка креативност чине ову представу занимљивом и интересантном гледаоцима.

Идеју за овакву сценографују и „позорницу”, глумац Никола Ракочевић каже да проналази код Карела Земана, чешког аниматора, који је давне 1920. године, правио анимације и ефекте за филмове тога доба.

− Ја сам у Чешкој био у његовом музеју и ту има пуно неких занимљивих справа које је он правио и то је мени било интересантно, а имали смо среће да просто сарађујемо са заиста врхунским уметницима. Нама је Ива Ћирић, наша чувена аниматорка, ћерка Растка Ћирића, сликала ручно све и помагала у сценографији. Добар део сценографије је смислио један од најбољих техничких људи у земљи који се бави сценографијом Зоран Јакшић, који је направио све сценографије југословенског драмског позоришта. Тако да смо имали среће да радимо са озбиљним уметницима, а срећа је и да су они пристали на то – казао је Ракочевић.

Представа за децу „Тврдоглаво слонче” обишла је градове и места у Србији, што је био и циљ глумаца и оснивача овог путујућег позоришта. Такође, имали су и част да ову представу изведу и за гледаоце у Штутгарту и Франкфурту.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =